Helsingin Sanomat kertoi pääkirjoituksessaan Donald Trumpin muuttuneen öykkäri-Trumpista presidenttiehdokas-Trumpiksi. Lehden mukaan ensimmäinen oli näistä kahdesta versiosta uskottavampi.
Täytä blogia lukeville Donald Trumpin muutos ei ole ollut yllätys. Ennustin hänen tyylinsä vaihtumisen jo noin kaksi kuukautta sitten, koska sellainen oli mielestäni looginen ja jopa ainoa etenemistie Trumpin kaltaiselle päivän politiikan ulkopuolelta tulleelle ehdokkaalle. Jään siis suurella mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää.
Tätä ajatellen lainaan Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta yhden kohdan: "samaan aikaan useilla tahoilla varaudutaan mahdollisuuteen, että Trump todellakin valitaan marraskuussa Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Se ei ole todennäköistä nykyisillä kannatusluvuilla, mutta se on mahdollista."
Jälkimmäisestä tarjoaa elävän esimerkin tämä pieni pohjoinen kotimaamme. Valitsivathan suomalaisetkin presidentikseen, ja jopa toiselle kierrokselle, SDP:n vasenta laitaa kulkeneen Tarja Halosen, jonka maailmankatsomus vastasi edes likimain enintään äänestäjien yhden kolmasosan näkemyksiä.
Halosen valinnalle oli keskeistä suomalaisten naisten tahto saada maalle naispresidentti. Ja sen he saivat, vieläpä poliittisesti edistyksellisen (sensu 1970-luvun alku) feministin. Hintana tästä saavutuksesta Suomesta tuli pitkäksi aikaa maailmanparannuksen suurvalta - ei aivan Ruotsin veroinen, mutta kuitenkin. Pysyvän ja alati kasvavan jäljen Halosen valtakaudesta näemme ja koemme isojen kaupunkiemme kaduilla ja pusikoissa tästä ikuisuuteen.
Miksei siis Trumpistakin voisi tulla presidenttiä? Se edellyttää häneltä vain vastaehdokkaaksi astuvan Hillary Clintonin heikkojen kohtien löytämistä ja niihin iskemistä. Sekä oman pesän puhtaana pitämistä. Minä veikkaan, että Trumpin mahdollinen epäonnistuminen tulee todennäköisemmin johtumaan jälkimmäisestä kuin ensimmäisestä syystä.
Mutta odotellaan nyt vielä vaaleja. Ehkäpä amerikkalaisetkin haluavat ensi kertaa naisen presidentikseen. Hyvää siinä olisi se, ettei Clintonista ole odotettavissa samanlaista kävelevää katastrofia kuin Halonen oli Suomelle. Tosin en jaksa uskoa Trumpissakaan olevan aineksia sellaiseksi maailmanpolitiikan demoniksi kuin maailman tiedostava lehdistö meille uskottelee.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitä Donald Trump tekee voittaakseen Hillary Clintonin?
Olutta valtoihin
USA:n murhapääkaupungit
"samaan aikaan useilla tahoilla varaudutaan mahdollisuuteen, että Trump todellakin valitaan marraskuussa Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Se ei ole todennäköistä nykyisillä kannatusluvuilla, mutta se on mahdollista."
VastaaPoistaJuuri eilen näin jossain kannatusluvut, jotka kummallakin "pääehdokkaalla" oli 38 %. En siis oikein ymmärrä, mitä todennäköisyyksiä Hesari on laskenut.
Muutama aika sitten ministeri Jaakko Iloniemi esitti televisiossa painokkaasti, että "ei Trumpista tule USA:n presidenttiä". Sääli, että tuo lause ei tullut tallennettua.
Amerikan vaalijärjestelmä on aika hyvä, kun muistaa miten valtava maa se on, oikeastaan manner. Presidentinvaaleja on käyty jo vuosi ja puoli vuotta on jäljellä.
VastaaPoistaEhdokkaat joutuvat tosissaan kiertämään ja esiintymään. Kaikki kaivetaan esille. Vertaapa vaikka Suomen vaaleihin, jotka kestävät puoli vuotta, eikä vaikeita kaivella ja kysellä.
Molemmat ovat jo eläkeiässä. Trump on 69 ja Clnton 68. Miten mahtaa kunto kestää, sillä rankkaa on varmasti kummallakin.
Vaalituloksen ratkaisee uurnille vaivautuvien sukupuolijakauma: Jos naiset äänestävät ihtä innokkaasti kuin miehet, USA:n seuraava pressa on Hillary Clinton.
VastaaPoistaTuloksesta tekee ennustamattoman se, että kumpaakin ehdokasta inhotaan laajasti joten merkittävin äänestäjäryhmä tulee olemaan nukkuvat. Veikkaan äänestysinnokkuuden jäävän huippumatalaksi.