perjantai 5. helmikuuta 2016

Venäjä yksinkö sotkee Syyrian tilannetta?

Amerikkalaisen Rand Corporation -ajatuspajan tutkija Linda Robinson sanoi keskiviikkona Lontoossa, että Venäjä on lähinnä sotkenut Syyrian tilannetta. Väite on mielenkiintoinen.

Syyrian sisällissota alkoi arabikevään seurauksena. Yksinvaltaista presidenttiä Bashar Al-Assadia vastaan noussut Vapaan Syyrian armeija sai henkistä tukea länsimailta. Mikäli henki olisi siinä vaiheessa realisoitunut merkittäväksi aseelliseksi tueksi, olisi Assad todennäköisesti kaatunut lyhyessä ajassa. Siihen länsi ei kuitenkaan ollut valmis, vaan jätti kapinalliset oman onnensa nojaan.

Kapinallisten joukoissa valta alkoi nopeasti siirtyä ääri-islamilaisille. Samoin niiden rinnalle syntyi ääri-sunnalaisten valtioiden tukemia islamistisia ryhmittymiä. Ja ajan myötä sekasortoa tuli hämmentämään myös ei-kenenkään julkisesti tukema ISIS. 

Näin kävi selväksi, ettei Syyrian sekasortoon tulisi löytymään nopeaa sotilaallista ratkaisua. Ei etenkään kun myös länsimaat lähtivät mukaan tarjoamalla ilmavoimien tukea terroristeja, siis Assadin vastustajien voimakkainta osaa, vastaan. 

Koska Syyria on ollut Venäjän pitkäaikainen liittolainen, ryhtyi Putinin hallinto lopulta tukemaan maan hallituksen joukkoja sen kaikkia vihollisia vastaan. Niinpä Assadin hallituksen sotaonni kääntyi avun seurauksena ja kapinalliset ovat joutuneet perääntymään. Viimeisen tiedon mukaan on kapinan alkuperäinen sydän eli Aleppon kaupunki joutumassa saarroksiin

Venäjän voimallisen mukaantulon jälkeen on ollut selvää, ettei Assadin hallinto tule häviämään sotaa. Sen sijaan ei ole lainkaan varmaa voittaako se sen - ainakaan mikäli muut ulkovallat jatkavat kapinallisten tukemista.

Juuri nyt näyttää, ettei ratkaisua ole näköpiirissä. Länsimaat ovat jatkaneet kapinallisille tarjoamaansa ja ainakin julkisesti vain terroristeja vastaan suunnattua rajallista aseapuansa. Senkään avulla ei voida saavuttaa sodassa voittoa, mutta mikäli lännen tuki kääntyy Syyrian hallintoa vastaan, on lopputuloksena sekasorron syveneminen entisestään. 

Tässä tilanteessa minulla on ehdotus Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Vetäköön Yhdysvallat ja muut länsimaat tukensa pois Syyrian kapinallisilta. Ja ryhtyköön painostamaan myös erilaisia kapinallisjoukkoja tukevat arabimaat vetämään tukensa pois sunni-islamilaisilta joukoilta. Näin Assadin hallitus tulee Venäjän tuella voittamaan sodan muita kapinallisia paitsi ISISiä ja niin haluttaessa kurdeja vastaan.

Tai itse asiassa ISISin jäädessä yksin Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen kanssa on myös sen kohtalo sinetöity. Kurdien tulevaisuuteen länsi voi vaikuttaa antamalla heidän nyt hallussaan pitämälle alueelle turvallisuustakuut siten, ettei Assad sen enempää kuin Venäjäkään halua ryhtyä niiden valloitukseen. 

Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua Turkki, joka ei halua rajoilleen kurdivaltiota. On kuitenkin selvää, ettei sekään sotkeennu tilanteeseen, mikäli länsi osoittaa kurdien alueen suhteen sellaista päättäväisyyttä, jota se ei osoittanut Syyrian sisällissodan alkuvaiheessa. Kysymys siis kuuluu, onko lännellä halua edes pieneltä osalta selvittää sitä sekasortoa, jota ne alkuvaiheessa olivat päättämättömyydellään käynnistämässä?

Palatakseni amerikkalaisen ajatushautomon näkemyksiin. Sen edustajan mukaan Venäjä ei lähde koskaan auttamaan muita maita vain auttamisen halusta. Tämä on totta kaikkien suurvaltojen osalta, eikä Yhdysvallat poikkea siinä mielessä Venäjästä millään tavoin. 

Sen on osoittanut myös Syyrian sisällissota, koska tosiasioiden perusteella siellä amerikkalaisten tavoitteena näyttäisi olevan ainoastaan ISISin ja muiden varsinaisten terroristijärjestöjen pitäminen poissa vallasta. Muilta osin Syyrian sekasorto lähinnä Eurooppaan suuntautuvine pakolaiskriiseineen näyttäisi sopivan hyvin jenkeille.

Hinnan kaikesta maksavat tavalliset syyrialaiset, jotka haluaisivat elää omassa maassaan rauhassa. Tässä vaiheessa heille lienee yhdentekevää, tapahtuuko se Assadin hallinnon vai jonkin muun vallankahvaan tarttuneen tahon alaisuudessa. Oleellista on elämän palautuminen elämisen arvoiseksi. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

9 kommenttia:

  1. Nooh' aikanaan Turkkia sanottiin Euroopan sairaaksi mieheksi niin pitääkö EU liittää nyt Turkkiin?

    Sanottiin myös että kello pysähtyi Kemal Ataturkinn kuoltua ja nyt se ilmiselvästi käy taakseppäinn EU nilkkien hihkuessa hihhheijaa.

    http://www.turkeyswar.com/prelude/sickmanofeurope.html

    Ilkka

    VastaaPoista
  2. Syyrian tilanne vahvistaa jälleen sen, minkä USA:n operaatiot Vietnamissa, Afganistanissa, Irakissa ja ties missä muualla ovat vuosikymmenten mittaan kertoneet. Todellinen sotilaallinen ratkaisu vaatisi suurten maajoukkojen viemistä alueelle ja sen hyväksymistä, että omia tappioita tulee runsaasti. Tällaista sisäpoliittista riskiä ei kukaan Yhdysvalloissa ole valmis ottamaan. Eipä taida Putininkaan hallinto näin pitkälle venyä, siinä määrin huolellisesti maassa pyritään piilottelemaan Ukrainan suunnalta tulevia vielä melko vähälukuisia sinkkiarkkuja.

    VastaaPoista
  3. Noh jos luet Jukka Aakulan tekstejä, niin Venäjä on syyllinen suunnalleen kaikkeen mitä pahaa tapahtuu maailmalla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei Venäjä ole sen enempää syytön kuin kukaan muukaan.

      Poista
  4. Nämä arabidiktaattorit pystyisivät kuitenkin pitämään ählyvaltiot vakaina ja elinolot parempina. Eräs täällä asuva iranilainen hitsaaja kaipailee kovasti Persiaa takaisin.

    VastaaPoista
  5. Venäjän ilmavoimien suora tuki pidentää sotaa ja voi mahdollisesti laukaista laajemman, valtioiden välisen sodan. Sota ei voi mitenkään päättyä Assadin voittoon, ellei miljoonia sunneja tapeta/ajeta maasta ulos, eli siis Assadin voittoon tarvitaan etninen puhdistus.

    Koko sisällissodan asetelma on vähän kuin vankilakapina, sunnit olivat vankeina omassa maassaan, vanginvartijoina toimi Shiat.

    "Oleellista on elämän palautuminen elämisen arvoiseksi."

    Heh tuo on sama kuin: "ihan sama vaikka natsi-saksa voittaisi sodan, rauha on ihmisille tärkeintä" Se ei käynyt Briteille, eikä se käy sunneille, ajatus häviöstä on mahdoton.

    Jos on seurannut tätä sotaa alusta lähtien, tietää varsin hyvin, että sekä kapinalliset, että Assad ovat olleet vuoronperään niskan päällä. Nyt Venäjä tuli pelastamaan Assadin varmalta häviöltä, yhtähyvin kapinalliset voidaan pelastaa. Jo pienehkö määrä lämpö ja laser-hakeutuvia ilmatorjuntaohjuksia lamauttaa Venäjän ilmaoperaation. Nykyisellään eivät viitsi enää edes tiputella soihtuja kun uhkaa ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnit ovat voineet elää shialaisten Assadien vallan alla aiemminkin.

      Poista
  6. Tässä on lisäksi yksi huomaamatta jäänyt uusi voima Syyriassa, Iranilaiset Shia-yksiköt sekä Iranin aseapu palauttivat Assadin hyökkäysvoiman uuteen iskuun.

    Iso muutos mikä näyttää seuraavan on shia-valtioiden liitto sunneja vastaan: Iran, Irak sekä Syyria muodostavat voimakkaan alueellisen liiton ja jos Libanonin Shiojen määrä jatkaa kasvuaan voi se olla uusi jäsen tähän puolikuuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunneja on joka tapauksessa paljon enemmän kuin shiioja. Tilanne on kuin 1600-luvun Euroopassa, missä katoliset ja protestantit ottivat mittaa toisistaan. Suomen tulevaisuuden ratkaisi Ruotsin luonne puhtaaksi viljeltynä sotakoneena, joka väen vähyydestä huolimatta pystyi sadan vuoden ajan tasavertaiseen sotaan väkirikkaampia vihollisiaan vastaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.