keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kiinalainen pääoma tuo Kemiin tullessaan sekä hyvää että huonoa

Tänään meille luvattiin, että kiinalainen pääoma alkaisi lopultakin virrata suuremmassa määrin myös Suomeen. Vielä ei kannata kuitenkaan nuolaista, sillä ensin kiinalaiset tekevät kannattavuuslaskelmansa ja vasta sitten päätöksen Kemin biodieseltehtaasta.

Epävarmuudesta huolimatta kukaan ei estä minua spekuloimasta. Suotakoon siis muutama ajatuksenpoikanen uutiseen liittyen.

Hyvää asiassa on se, että maamme kaipaa sijoituksia tekevää pääomaa. Nyt sellaista olisi tarjolla, joten mikäli kiinalainen päätös realisoituu tuo markkinakommunismin mallimaa kemiläisille oikeaa työtä, palkkaa ja hyvinvointia sekä niiden kautta myös palvelusektorille kysyntää. Ja kaikki tämä verottajalle lisätuloja.

Hyvää on myös se, että mikäli kiinalaiset etenevät investointiasteelle ja lopputulos on heitä tyydyttävä, saattaa nyt harkinnassa olevaa päätöstä seurata kiinalaisia lisäinvestointeja. Mikäli markkinakommunistista pääomaa virtaa riittävästi maahamme, voi Suomen pitkäaikainen työttömyys olla pian pelkkä paha muisto. Ehkäpä maahanmuuttajatkin työllistyvät siinä tilanteessa kun kaikesta työvoimasta tulee huutava pula.

Huonoa asiassa on sen sijaan se, että nyt suunniteltu kiinalaisinvestointi perustuu suomalaiseen vihreään kultaan, jolle on löytynyt pitkän tauon jälkeen myös kotimaisia suuren mittaluokan käyttäjiä Äänekoskella, Kuopiossa, Kemijärvellä ja Kainuussa. Tai ainakin sellaisista on annettu lupauksia. Niinpä kilpailu metsien käytöstä nostaa kantohintoja, mikä hyvänä asiana lisää metsänomistajien tuloja mutta vastineeksi nostaa tuotantokustannuksia ja siten heikentää Suomessa tehtävien investointien kannattavuutta.

Ja huonoa on tietenkin sekin, että Kemin tehtaasta saatava liikevoitto valuu Euraasian toiseen päähän markkinakommunismin pesään. Tosin siltä osin on todettava, että liikevoitto on vain pieni osa siitä hyvästä, jonka investointi tuottaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Pitkällä tähtäimellä huonoa on myös se, jos ulkomaisen pääoman merkitys Suomessa kasvaa hallitsevaksi. Vaikeiden aikojen koittaessa sellaisella on taipumus lähteä pois ja jättää jälkeensä savuavat rauniot.

Mistä seuraa vielä yksi hyvä asia. Ehkäpä kiinalainen omistus lopultakin saa suomalaiset työmarkkinajärjestöt lopettamaan omaan nenänpäähänsä katselun ja etsimään oikeasti ratkaisuja, joiden seurauksena niin kotimaisen pääoman kuin myös työvoiman on hyvä olla Suomessa.

Näillä aatoksilla jään odottelemaan kiinalaisten lopullista päätöstä ja kaikkien edelle kirjoittamieni hyötyjen ja haittojen realisoitumista. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato kun Uskossa kuoli.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomen biotalous on täynnä mahdollisuuksia
Metsänomistajat tukevat Suomen raskasta metsäteollisuutta
Metsästä jalostuu rahaa
Kiinan tie


6 kommenttia:

  1. Alan asiantuntijan kommentit Kemin miljardi-investoinnista ja aiemmasta suunnitelmasta. Jäitä hattuun:
    http://www.talouselama.fi/uutiset/tyrmays-kemin-jattihankkeelle-kansantalouden-kannalta-en-pida-jarkevana-6302273
    Karan mielestä näillä öljyn hinnoilla isosta biodiesellaitoksesta uhkaa tulla tuulivoimatukien kaltainen miljardien tukiautomaatti. ”
    Eli: Hyvä katsoa asiaa monipuolisesti
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  2. Taitaa kyseessä olla uusi rahastus entisten jatkoksi sekä ihan pikkiriikkisen rahanpesua...

    Valtio ja muut julkisyhteisöt lappaavat tuohon rahaa ja kahden vuoden kuluttua ainoastaan seinät ovat pystyssä median etsiessä syntipukkeja.

    VastaaPoista
  3. Tukiautomaattihan siitä tulee ainakin joksikin ajaksi. Kansantaloudellisen kannattavauuden kuitenkin ratkaisee se, ovatko tehtaasta koituvat hyödyt suuremmat kuin siihen maksettavat tuet.

    Mutta toisaalta eivät tuet sinänsä liity kiinalaiseen omistukseen, vaan viheriääseen energiapolitiikkaan. Ja jos bioenergiaa kerran joka tapauksessa tuotetaan, maksetaan ne tuetkin. Ellei kiinalaisille, niin jollekin muulle.

    Kolmanneksi on muistettava, ettei öljyä tule olemaan ikuisesti saatavilla nykyhinnoin. Ja EU-todellisuudessa mahdollista ovat myös jonkinlaiset öljynkäyttökiellotkin tulevaisuudessa. Silloin on hyvä olla omaa energiantuotantoa.

    Näistä kaikista huolimatta; kokonaisvaltainen tarkastelu kannattaa tehdä sekä suomalaisten että kiinalaisten kannalta.

    VastaaPoista
  4. Lunta häkäpönttöön,tämä uutinen on ankka mille ssaamme nauraa vielä pitkään, ja naurismaan aidatkin nauravat puhumattakaan naapurin hevosista.

    Sitra sosiologit ja tekes teologit ovat taas yhtä pihalla kuin kuin lumi häkäpöntössä.

    Kiinalainen menetelmä mille ollaan myöntämässä runsaasti invetointitukea, EU tukea ja muita tukiiaisia nimittäin perustuu plasman kaasuttamiseen.

    Miksi sitä kaasuttaisi kun sen voisi jakaa magneettikentälla plussaksi ja miinukseksi saadessamme sähköä suoraan
    käytettäväksi.

    http://waste-management-world.com/a/plasma-gasification-turning-waste-to-fuel-in-china

    Ilkka

    VastaaPoista
  5. Alaa mitenkään tuntematta kysyn että sitoudummeko "antamaan" pois raaka-ainevarojamme loputtoman ahneelle jättiläiselle? Eikö Suomessa ole omasta takaa osaamista/pääomia suomalaisen laitoksen rakentamiseksi?
    Oman maan/teollisuuden lyhytnäköisestä myynnistä ulkopuolisille on maallikon silmin katsottuna pelottavia kokemuksia. hh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaan huolen. Suomessa on kyllä pääomia, mutta ei investointihaluja. Sen osoittaa osinkojen suuri määrä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.