maanantai 28. joulukuuta 2015

Osoittaako McDonalds suomalaisten ymmärtävän?

Verotus on vanha keksintö. Sen alkuperäisenä ideana on suojelurahan kerääminen samaan tapaan kuin vaikkapa italialaisella mafialla.

Muita mahtavammat ovat siis keränneet varoja oman hyvinvointinsa sekä valtansa ja verotulonsa myös tulevaisuudessa varmistavan koneiston ylläpitämistä varten. Vastineeksi he ovat väittäneet suojelevansa verotettaviaan erilaisia vainolaisia vastaan - niin maallisia kuin uskonnollisiakin.

Suomessa pysyvä kruununverotus alkoi 1200-luvulla. Sitä ennen katolinen kirkko oli jo verottanut suomalaisia järjestelmällisesti. Monipuolisessa keskiajan verotusjärjestelmässä veroja kannettiin kruunulle, kirkolle, paikalliselle hallinnolle ja oikeudenkäytölle.

Ajoittain verotus on kasvanut kestämättömäksi. Esimerkiksi Suomessa ensimmäisen sisällissotamme eli nuijasodan yksi merkittävä sytyke oli aateliston talonpoikiin kohdistama laiton ja ylettömän raskas verotus. Siihen aikaan lienee maassamme ollut varsin vähän iloisia veronmaksajia.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja nykyisin veronkanto on Suomessa ainakin jossain määrin yleisesti hyväksyttyä. Syynä on se, kuten valtiovaltamme kertoo, että "verovaroilla ylläpidetään suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Veroilla kustannetaan terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja sekä rahoitetaan tulonsiirrot."

Käytännössä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Pikemminkin valtio kerää edelleen veroina sen, mitä se katsoo tarvitsevansa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tavallisen merkittävään veronkiertoon kykenemättömän kansalaisen verorasitus on pienimmillään silloin, kun veronkiertoa on mahdollisimman vähän eli valtion pohjattoman kidan täyttämiseen osallistuvat kaikki verovelvolliset kykyjensä mukaisesti.

Tässä mielessä oli mielenkiintoista huomata, että maailman hampurilaisjätti McDonalds on Suomessa vaikeuksissa. Ketjun edustaja arvelee vaikeuksien syyksi kilpailun kiristymistä, mutta se ei ole oikein uskottavaa, sillä samaan aikaan lähes kaikki muut alan toimijat ovat menestyneet ihan hyvin.

Vaihtoehtoinen selitys voisi olla se, että yhtiö on ainakin Suomessa ollut suhteellisen näyttävästi esillä sinänsä laillisen verosuunnittelunsa takia. Käytännössä se on siirtänyt Suomen kaltaisista korkean verotuksen maista voittonsa verotettavaksi ulkomailla tuotettujen varojen varaan veroparatiisina omaa hyvinvointiaan rakentavaan Luxemburgiin.  

Minusta olisi rohkaisevaa, jos McDonaldsin alamäki todellakin johtuisi yhtiön moraalittomasta verojen välttelystä. Ei siksi, että kannattaisin nykyistä järjettömän korkeaa veroastetta ja valtavan kokoista lonkeronsa joka paikkaan ulottavaa julkista sektoria (hiukan enemmän täällä), vaan siksi, että se osoittaisi maamme kansalaisten ymmärtävän kansainvälisen verokeinottelun johtavan loppupeleissä oman verotaakkansa kasvuun.

Lisäksi on käsittämätöntä, ettei EU ole löytänyt keinoja suitsia Luxemburgin kaikille muille jäsenmaille haitallista keplottelua varojen keräämiselle niiden alueella ja usein tuellakin tapahtuvasta taloudellisesta aktiivisuudesta. Onneksi sentään edes muiden maiden eläkeläisten verovaroja hyödyntävät maat pannaan tässä asiassa kuriin - kiitos muutaman julkisuuskipeän isorikkaan, jotka ovat suutaan soitellen paenneet verojaan karkuun Pyreneiden niemimaalle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rahaa riittää yhteen vaan ei toiseen
Pelimiehiä ja maksumiehiä
Iloinen veronmaksaja?

2 kommenttia:

  1. Luxembourgin ja sinne turvaan viedyn rahan koskemattomuus on EU:n aatelisille (ja muille rikkaille) pyhä asia. Siihen ei tulla koskemaan, ellei jokin totalitäärinen porukka kaappaa valtaa suurimmassa osassa EU:ia.

    Siis sellainen johon ei kuulu merkittävästi aatelisia yms.

    VastaaPoista
  2. Ei nyt olis väliä vaikka koko mäkkäri katoaiss suomesta, sillä mitä mäkkärinhamppariannos maksaa, saa jossain lounaspaikassa kunnon ruuan kaikkineen lisukkeineen samalla hinnalla ..
    Ps. en ny paljoa kannata heseäkää tai mitä niitä muita oli ..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.