torstai 24. syyskuuta 2015

Konkurssiuutinen valaa uskoa tulevaisuuteen

Jokin aika sitten saimme tietää, että Suomen vaihtotase oli kääntynyt positiiviseksi. Tänään meille puolestaan kerrottiin konkurssien määrän pienentyneen tammi-elokuussa verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

Molemmat uutiset vihjaavat vahvasti maamme talouden olevan lopultakin kääntymässä kohti parempia aikoja. Näin siitä huolimatta, että erilaiset talousennustajat piirtelevät synkeitä kuvia tulevaisuudestamme.

Suomen kansantalouden syvin ongelma lienee tällä hetekellä Venäjän taloustilanne. Länsimaiden julistamat pakotteet ovat saaneet itäisen naapurimme vastapakotteisiin, mutta etenkin aitoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Niiden seurauksena Suomen vienti ei ole voinut kasvaa Venäjälle, vaan on joutunut uudelleensuuntautumaan muille markkinoille.

Edelle kirjoitettu ei tarkoita, etteikö Suomen julkinen talous velkaantuisi edelleen. Kyllä se tekee sitä noin 600 000 euron tuntivauhdilla, eikä käännettä tule ennen kuin valtion menoja saadaan nykyistä pienemmiksi tai vaihtoehtoisesti tuloja suuremmiksi.

Nähdäkseni Suomen hallitus on sitoutunut menojen pienentämiseen kitinästä huolimatta. Tulojen kasvattaminen sen sijaan jää talouselämän piristymisen kontolle. Valitettavasti jälkimmäinen tapahtuu hitaasti siinäkin tapauksessa, että synkän talouden ennustajat olisivat väärässä ja alkuun kirjaamani positiiviset talousuutiset todellakin kertoisivat orastavasta kasvusta.

Pitkällä aikavälillä näen kuitenkin Suomen talouden tilanteen varsin positiivisena. Suomeen ollaan tekemässä valtavia metsäinvestointeja, joiden toteuduttua nyt pahasti vajaakäytössä olevasta vihreästä kullasta vuollaan taas suuria siivuja kansakunnan hyväksi. Ja ehkäpä Arevakin saa jonain päivänä ydinvoimalansa valmiiksi, eikä se toivottavasti laukea kehnon rakentamisprosessin seurauksena, vaan tuottaa maallemme kotimaista energiaa tuontisähkön sijalle.

Kemianteollisuus on voinut Suomessa viime vuodet hyvin, mutta tänä vuonna sen taivaalle on kertynyt pilviä. Käytännössä ne liittyvät öljytuotteiden vientiin, eli Venäjän tilanteeseen.

Sen sijaan etenkin lääketeollisuudella menee hyvin.  Kokonaisuuten myös kemianteollisuus on tänä vuonna investoimassa viime vuotta enemmän, eli pitkän ajan taloudelle on tulossa nostetta sitäkin kautta.

Myös rakennusala näyttäisi siirtyneen myötätuuleen. Se on tärkeää, koska ala on työvoimavaltainen. Valitettavasti yhä suurempi osa alan työpaikoista on täytetty ulkomaalaisilla, jotka vievät osan palkastaan kotimaihinsa. Mutta myös he käyttävät suomalaisia palveluita, mikä virkistää talouttamme.

Eikä unohdeta muitakaan aloja. Nokialla menee varsin hyvin ja peliteollisuus takoo edelleen rahaa, vaikka sielläkin on tullut takapakkeja.

Jopa maahanmuuttajien sanotaan piristävän maamme taloutta - vasta saapuneethan käyttävät varojaan myös Suomessa. Tosin jatkossa heistä pääosa siirtynee verovaroin elätettäväksi hyvin pitkäksi ajaksi, osa jopa loppuiäkseen. Siksi talouden kannalta ajatellen pitäisi nykyinen kansainvaellus saada hallintaan ja sitä kautta oleellisesti supistumaan ennen kuin tulijamäärät kasvavat liian suuriksi.

Kaikkiaan näyttää kuitenkin siis siltä, että taloutemme on kuin onkin lopulta pääsemässä nousuun. Erityisen loikan se ottaa, jos yleinen usko parempaan tulevaisuuteen syttyy ja siirtyy ajatusten valtavirraksi. Silloin ihmiset uskaltavat jälleen kuluttaa, yritykset investoida ja valtiolle syntyy mitä verottaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksei työ maistu?
Hyviä ja huonoja enteitä
Oppiiko suomalainen, kun kiinalainen opettaa Afrikassa?

12 kommenttia:

  1. Kun tarpeeksi pitkään sukelletaan, on lopulta noustava ylöspäin ja näin on käynyt meilläkin. Talouden suurin ongelma ei suinkaan ole Venäjä vaan järjetön verotus, joka tappaa kaiken talossa ja puutarhassa.

    Käyppäs joskus keskustelemassa paikallisen ravintolapäällikön kanssa ja kysymässä hänen näkemyksiään, millä palvelusektoriin saataisiin vipinää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä verotuksesta. Ja muutenkin. Olenhan yrittäjän lapsi.

      Poista
    2. Sen verran vielä, että kyllä Venäjä on akuutin ongelmamme tärkein syy. Eli se muutos taloudessa, joka on muuttunut äskettäin ja vaikuttaa meihin negatiivisesti. Verotus on ollut Suomessa järjetöntä jo kymmeniä vuosia. Se on krooninen ongelma.

      Poista
  2. Menee semantiikaksi, mutta otan pienen esimerkin: Vuosina 2008-2009 Suomen talous romahti enemmän kuin koskaan, vaikka Venäjän kauppa kulki kuin rasvattu.

    Vuonna 2015 Suomen talous kasvaa (kuten blogistikin totesi kirjoituksessaan) vaikka Venäjän kauppa supistui pienimmälle tasolleen Neukkulan kuoleman jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Eli nykyisen akuutin ongelmamme tärkein syy on se, että ylikireä verotus VIHDOIN kulki tiensä päähän.

    Esimerkiksi hallituksen kaavailema "kilpailukykyloikka" pienentää maksettavia bruttopalkkoja ja sitä kautta valtion verokertymää. Julkisen sektorin osalta olisi saatavissa 25%:n kilpailukykyloikka, mutta sitä ei vaan haluta tehdä. Nyt kun parturin ei enää tarvi pyytää lupaa ELY-keskuksilta kivijalkakauppansa aukioloon itsenäisyyspäivänä, kuinka monta ELY-keskuksen byrokraattia irtisanottiin? Niin juuri - ei yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän logiikkasi. 2008 romahduksellekin löytyy omia syitään ylikireän verotuksen lisäksi. Lue Nokian jääminen jälkeen tuotekehityksessään ja euron korkea kurssi suhteessa Ruotsin kruunuun, joka pani metsäteollisuutemme polvilleen.

      Poista
  4. "Edelle kirjoitettu ei tarkoita, etteikö Suomen julkinen talous velkaantuisi edelleen. Kyllä se tekee sitä noin 600 000 euron tuntivauhdilla, eikä käännettä tule ennen kuin valtion menoja saadaan nykyistä pienemmiksi tai vaihtoehtoisesti tuloja suuremmiksi."

    Ei sitä tulla saamaan pienemmäksi. Sehän tässä koko maahanmuutto idiotismissa on älyttömintä, että kukaan ei tunnu osaavan laskea. Kertolasku on unohtunut, vai eikö suvipuoli ole sitä koskaan oppinutkaan. 500 tulijaa päivässä tarkoittaa 400 000 euroa lisää velkaa tunnissa välittömiin tulijoiden aiheuttamiin kustannuksiin. Tuhat tulijaa enemmän kuin tuplaa velkaantumisemme. Ja nuo kulut ovat tilastojen mukaan pysyviä, eivät kertakuluja. Kulut jäävät seuraaviksikin vuosiksi hamaan tulevaisuuteen.

    Olen aika masentunut tästä hölmöilystä, koska hallitus ei eden mainitse tätä asiaa taloudesta puhuessaan, vaikka sen täytyy olla heillä tiedossaan. Vaikka saisimme koko aiemman velkaantumisen lopetettua nipistämällä 5 miljardia valtion budjetista, niin nyt sieltä on sitten säästettävä jo 10 miljardia että tulijoiden aiheuttamat kulut saadaan maksettua ilman velkaa. Mistä muka moinen säästö saadaan aikaan, kun naurettavan pienien säästöjen yrittäminen saa porukan lakkoon? ei niin mistään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaan tämän saman huolen. Nyt jo puhutaan 400 miljoonan lisärahoituksesta tähän maahanmuutto-ongelmaan. Kyllä julkisen sektorin palvelutuotannon työntekijät ilolla luopuvat osasta ylityökorvauksia ja lomarahoja, että nuorukaisille (tm) löytyy heidän eittämättä kipeästi tarvitsemaansa apua. Erityisesti tästä syystä julkiselta sektorilta irtisanottavat kiittelevät kehitystä oikein kuorossa.

      Hallitus kyllä tietää tämän järjettömyyden. Ja aivan varmasti kärvistelee vatsanväänteissään jouduttuaan sivustaseuraajan asemaan näissä karkeloissa. Todennäköisesti kädet ovat sidotut Saksan toimesta. Pelitilanne kun on loistava erilaisten asioiden koplaamiseen. Ehkä suomalaiset ovat yksinkertaisesti tällaisessa pelissä huonoja. Ja hyväuskoisia. Politiikka varsinkin kv- tasolla on ikuista huijaamista, jossa pienet jäävät auttamatta jalkoihin.

      Lisäksi rasismi-/humanismikortilla on maaginen voima. Ei sitä voida antaa vasemmanjalankumisaapas-Vihreille monopoliksi. Sipilän pähkähullut majoituspuheet menevät tähän kategoriaan. Vahinko vaan, että tämä Merkel-peesailu loi 500% lisäkysynnän Suomelle matkakohteena.
      ---
      vtt

      Poista
    2. Maahanmuuton kustannukset ovat toki isot, mutta siltä osin kuin raha jää kiertämään Suomeen, ei siitä aiheudu oikeastaan muuta vahinkoa kuin paine julkisen sektorin suuntaan. Eli vaikka kustannukset ovatkin miljoonia ja miljardeja, ei kansantalous ole niihin ihan pian kaatumassa. Sen sijaan julkiset palvelut voivat sen kyllä tehdä.

      Paljon taloutta suurempi ongelma on suomalaisen yhteiskunnan muuttuminen rauhallisesta sopimusyhteiskunnasta segregaatioyhteiskuntaan, jossa eliitti eristäytyy yhä enemmän etnisesti erottuvasta köyhälistöstä. Sekään ei ehkä kaada Suomen taloutta, mutta kylläkin tekee kotimaastamme ikävän ja jossain määrin myös vaarallisen paikan asua. Siis sellaisen, josta nämä uussuomalaiset tulevat karkuun.

      Poista
  5. Poliitikot ja yleensä päättävät eivät voi tunnustaa virheitään. Siksi meillä on edelleen puunmyynnissä myyntivoiton verotus, jolla korvattiin aikaisempi vuotuiseen kasvuun ja pinta-alaan perustuva vero. Tuloksena oli puukaupan sakkaaminen. Puu lähtisi heti liikkeelle jos vanhaan veromalliin palattaisiin.

    Muuten olen sitä mieltä, että nimimerkki "Kumitonttu" voisi lakata nolaamasta itseään ja jättää kaikki taloustieteeseen liittyvät bloggit ja kommentit kirjoittamatta. Jos ei asiasta mitään ymmärrä, niin sille ei voi mitään. paitsi uskoa kun toiset sanovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puunmyynnin verotuksesta olen täsmälleen samaa mieltä. tehty virhe tulisi korjata pikimmiten. Mieluiten vielä tänä vuonna.

      Annetaan kaikkien kommentoida kunhan kommentit ovat asiallisia. Näin jokainen saa eri suunnista tulevia aineksi omien ajatustensa kehittämiseksi. Minusta Kumitonttu käy asiallista keskustelua, jossa edustaa omaa liberalistista näkemystään varsin tyylipuhtaasti. Häneltä siis saa liberalistisia ajatuksia.

      Poista
    2. Puunmyyntivero on parempi kuin pintalaavero, joka suoraan voidaan sanoa olevan sosialisointia, mutta puunmyyntivoitonverotus on liian korkea, jos 28% pääomaveron sijasta perittäs vaikka 15%, niin puu kulkis heti paremmin metsästä ...

      -jpt-

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.