tiistai 14. huhtikuuta 2015

Professorin vaaliennuste 2015

Vaalien loppusuora on jo menossa. Tänään on ennakkoäänestyksen viimeinen päivä ja HS julkaisi tuoreimman mielipidetiedustelun. Sen mukaan Keskustan kannatus on syöksykierteessä ja Perussuomalaiset puolestaan nosteessa.

Mielipidetiedustelut perustuvat ihmisten ilmoitukseen siitä, ketä he äänestäisivät jos vaalit pidettäisiin kysyttäessä. Sen seurauksena tuloksiin vaikuttavat todellisen mielipiteen lisäksi halukkuus kertoa valinnasta. Vaikka tätä virhettä pyritään korjaamaan erilaisilla korjauksilla, ei sitä ole saatu katoamaan kokonaan.

Kokemukset aiemmista eduskuntavaaleista kertovat, että viimeiset mielipidetiedustelut ennakoivat yleensä varsin hyvin muiden puolueiden paitsi Perussuomalaisten kannatuksen. Heidän osaltaan todellinen kannatus on ollut yleensä mitattua korkeampi - tosin viimeisissä eurovaaleissa kävi päin vastoin.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla julkaistussa HS-gallupissa eri puolueiden kannatus meni pieleen seuraavasti: Keskusta +2,1%, Kokoomus -0,2, SDP -1,1, Vasemmisto 0,0, Vihreät +1,0, KD 0,0, RKP +0,4 ja PS -2,2. Käytän siis näitä korjauskertoimia oman vaaliennusteeni tekemiseen, mutta muistaen Jutta Urpilaisen pelastaneen SDP:n rökäletappiolta viime hetken totuutta muuntelevilla jorinoillaan vähennän ennustettani SDP:lle 0,9 prosenttiyksiköllä jakaen sen tasaisesti muille puolueille ja ryhmälle muut.

Tämän ennusteen mukaan äänet tulevat jakautumaan seuraavasti:

Keskusta 21,0
Perussuomalaiset 18,5
Kokoomus 17,3
SDP 17,2
Vasemmistoliitto 8,6
Vihreät 7,2
RKP 4,3
Kristillisdemokraatit 3,8
Muut 2,0

Tältä pohjalta hallitus muodostuu Keskustan ja Perussuomalaisten varaan. Niiden lisäksi tarvitaan lisävoimaa, joka haetaan Kokoomusta todennäköisimmin SDP:stä, koska Keskustan piirissä punamulta on suosituin vaihtoehto ja Perussuomalaiset ovat vastustaneet takiaispuolueiden mukanaoloa. 

Suomen tuleva politiikka tähtää kasvuun pienyritysten toimintaedellytysten parantamisella ja taloudellista toimintaa ohjaavien vihermaksujen karsimisella, biotalouden kehittämisellä sekä maailmanparantamisen vähentämisellä (pl. maataloustuet). Maan sisäisiä tuloeroja pyritään supistamaan ja puolustusvoimia vahvistamaan. Kreikka tai mahdolliset uudet kriisimaat eivät saa Suomelta enää rahallista tukea, mutta Venäjää kohdellaan silkkihansikkain. Pakkoruotsi poistuu.

Suuri kysymys liittyy siihen, saako tuleva hallitus viedyksi läpi Stubbin hallitukselta kesken jääneet suuret uudistukset. Sote-ratkaisua haettaneen maakuntamallin pohjalta, mutta ehkä Stubbin hallituksen virheiden opettamana lopullista mallia rakennettaessa kuunnellaan tarkasti asiantuntijanäkemyksiä. 

Suomen vaalituloksesta riippumatta Kreikka on kulkemassa eurotietään loppuun, minkä jälkeen EU-maiden talous lähtee kasvuun, ellei maailman taloustilanne sitten jonkin kriisin seurauksena käänny pysyvästi syöksyyn. Siinä mielessä Sipilän hallitus tulee pitkästä olemaan mitä todennäköisimmin hyvien aikojen hallitus. Sitä tässä on toki jo kaivattukin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:


9 kommenttia:

  1. Saa nähdä että miten käy. Omissa keskusteluissani olen kuullut, että ihmiset aikovat äänestää joko Keskustaa tai persuja. Jopa vanhempi väestökin harkitsee demarien hylkäämistä ainakin joltain osin.

    Ainoastaan maailmanhalaajia (vasemmisto, vihreät) kannattavat nuoret tai nuorehkot ihmiset aikovat edelleen äänestää epäonnistunutta politiikkaa. Kaiken kaikkiaan kuulemani perusteella ihmiset alkavat olla todella tyytymättömiä nykymenoon ja suoraan sanoen munattomuuteen. Ihan työväestönkin keskuudessa.

    Itse uskon Persujen jonkinasteiseen voimaan, sillä Suomessa on vielä(kin) aika linjatonta tunnustaa kenellekään äänestäneensä persuja koska "rasismi" tai jotain muuta vastaavaa. Varsinkaan naispuolisille ihmisille tätä tunnustusta ei kannata antaa mikäli haluaa tehdä heidän kanssaan muutakin kuin riidellä. :)

    VastaaPoista
  2. Suomen Gallup tietääkseni korjaa haastattelutuloksia viime kuntavaalien tuloksen suuntaan. Erikoinen päätös, kun monilla puolueilla ei ole kaikissa kunnissa niin vahvoja ehdokkaita, että tulokset noudattaisivat mitenkään eduskuntavaalien äänijakaumaa. Tästä syystä erityisesti Perussuomalaiset todennäköisesti ylittää gallupin ennusteen. Keskustan kannatus on myös noussut paljon, joten uskon sen saavan pari prosenttiyksikköä enemmän kuin Professori arvioi. Sen sijaan Kokoomuksella on laskunvaraa huomattavasti. Odotan Stubbille samanlaista kohtaloa kuin Kiviniemelle: viime hetkellä kannatus odottamatta luhistuu. Kokoomuslaisena olisin helpottunut 16 prosentin tuloksesta.

    VastaaPoista
  3. Vihreille lienee tulossa jonkinasteinen jytky. Heillä mm Facebook-mainokset (sisältö unelmahöttöä ja tunteisiin vetoavaa) ja niissä ehdokkaan ketjukehujat tekevät (halvalla?) voimakasta lobbausta.
    Olettaisin, että Helsinki-Uusimaa-akselilla vihreät saavat hyvinkin 4 lisäpaikkaa.
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  4. Gallupinpitäjien kertoimet lienee "korjattu" edellisten eduskuntavaalien perusteella. Siksi persuille ennustetaan nyt liian hyvää tulosta ja vastaavasti vihreiden kerroin on liian huono. Nyt persut eivät saa kannattajiaan liikkeelle. Toinen ennusteita huonommin menestyvä on kokoomus.

    Luonnosta välittävät on "lottotyttö-sannin" toimesta provosoitu äänestämään "luonnon puolesta" ja näin vihreiden vanhat äänestäjät kuin kokkareiden "luontosiipi" antavat joukolla äänensä vihreille. Siksi vihreille tulee ennätystulos, 19-22 paikkaa.

    Toinen puolue, joka tulee tekemään ennätystuloksensa, on rkp. Kokkareista vuotaa myös tähän suuntaan, kun stubbilaisten linjaukset ei miellytä kaikkia. Rkp:lle 12-15 paikkaa.

    Hallitus tulee olemaan kepu, demarit, vihreät ja rkp, yhteensä 120-130 paikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma on siinä, että tutkimuksen (olisikohan ollut Aamulehti) mukaan kepun kannattajakunta ei missään nimessä halua Vihreiden kanssa samaan hallitukseen. Kannattajakunta ottaa Vihreiden sijasta ihan kenet tahansa muun. Uskon, että Kepun poliitikkojen mielessä ovat samat asiat.

      En muutenkaan usko kuin jollain tasolla marginaalisesti Vihreisiin, joiden kannattajakunta löytyy 18-26-vuotiaista. Eli niistä, jotka eivät vielä maksa veroja ja ymmärrä vihreän politiikan vähentävän työnsaantimahdollisuuksia. Tämä sen vuoksi, että jokainen työssäkäyvä ymmärtää sen, että Vihreän politiikan vuoksi maamme kurjistuu entisestään.

      Poista
    2. Kepu haluaa ehdottomasti demarit samaan hallitukseen, joten myös demareilla on sananvaltaa asiaan ja he taas eivät lähde mukaan ilman, että vihreitä tai vasureita.Tässä kohtaa valinta on vihreät, joka tulee olemaan kepun ohella valien suuri voittaja.
      Käsityksesi vihreiden äänestäjien ikärakenteesta on kovin puutteellinen. Luuletko, että pelkästään nuorien ikäluokkien äänillä oltaisiin Helsingin toiseksi suurin puolue? Esim. korkeasti koulutettujen joukossa vihreät on yksi suosituimmista puolueista, joten ennemminkin se taitaa olla huonommin koulutettujen luulo, että vihreä politiikka vie työpaikkoja.

      Poista
    3. Oikeasti on aika hemmetin vaikea nähdä vihreitä hallituksessa. En ymmärrä, että mihin demareiden "viher-usko" voisi edes perustua? Vihreiden äänestäjät ovat omien empiiristen näköhavaintojen pohjalta nuoria, opiskelevia ihmisiä, joilla ei ole vielä kosketusta työmaailmaan. Tutkimusten mukaan vihreät saavat äänensä pääosin naisilta: vihreiden kannattajista on 3/4 naisia.

      Vasemmistoliitto on pelannut itsensä jo ulos velanotto-puheillaan, eikä Vihreiden puuhat näytä paperilla yhtään sen paremmilta. Kun olen heitä jututtanut (ehdokkaita), niin todellisia ratkaisuja ongelmiin ei ole nähtävissä. Kunhan lyödään mantraa kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista milloin mihinkin kontekstiin perustuen.

      Itse uskon peruspunamultaan jos sen takia, että periaatteessa SDP ja Persut ovat ideologisesti melko lähellä toisiaan. Molemmat ovat työväestön puolueita ja molemmat ovat enemmän kallellaan vasemmalle kuin oikealle.

      Poista
    4. PS on tutkitusti lähellä poliittista keskustaa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.