torstai 2. huhtikuuta 2015

Keynesiläisyyden dilemma

Suomessa on viime aikoina käyty keskustelua siitä, tulisiko maan jatkossa kiristää talouttaan vai pikemminkin elvyttää. Kiristämisen puolesta puhuu se, että julkinen velkaantuminen on jatkunut jo vuosia ja on ylittämässä EU:ssa sovitun ylärajan. Elvytyksen puolustajat sen sijaan vetoavat edesmenneeseen taloustieteilijä John Maynard Keynesiin.

Keynesiläisen talousteorian mukaan valtion tulee lisätä kysyntää tasoittaakseen suhdannevaihtelua ja saadakseen talouden uudelleen käyntiin. Nykyisessä keskustelussa kuitenkin tuntuu ns. keynesiläisiltä unohtuvan se, että tuo elvytysvara tulisi säästää noususuhdanteen aikana. 

Suomessa sellainen koettiin viimeksi Nokian parhaiden vuosien aikana, jolloin valtion kassaan suorastaan tulvi rahaa. Sen seurauksena julkisia velkoja ei kuitenkaan maksettu pois kovinkaan tehokkaasti, vaan menot jatkoivat nousuaan, niin että Suomessa ne ovat nyt aivan maailman huippuluokkaa.

Suomessa puhutaan usein siitä, ettei koskaan ole oikea aika liittyä Natoon. Nyt kun Venäjä on hankala, sitä ei uskalleta tehdä. Ja silloin kun Venäjä on jälleen rauhallinen, ei siihen ole tarvetta.

Keynesiläisyyteen liittyy samanlainen dilemma. Silloin kun on paha paikka, ei elvytykseen tahdo löytyä rahaa vaikka se olisi kuinka järkevää. Ja silloin kun rahaa tunkee ovista ja ikkunoista, löytyy sille houkuttelevampiakin käyttökohteita kuin tuleviin laskusuhdanteisiin varautumiseen.

Toivottavasti kevään vaaleissa valtaan tuleva ja todennäköisesti kaikesta huolimatta noususuhdanteen helpottamaan jaksoon valtaan äänestettävät kansanedustajat ja valtiomiehet ymmärtävät tämän.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

5 kommenttia:

  1. Katonpaikkauksessa on sama klassinen dilemma. Sateella sitä ei huvita tehdä, poudalla ei tarvitse.

    VastaaPoista
  2. Tästä tilanteesta voidaan nousta vain viennin elpymisellä. Viennin määrä olisi saata kasvuun ja vientituotteiden hinnat ylös. Vientituotteiden hintoihin voi vaikuttaa vain sitä kautta, että erikoistuu tuotteisiin, jossa ei merkittävää hintakilpailua ole.

    Elvytys tulisi kohdistaa ennen kaikkea uusien vientialojen ja -tuotteiden kehittämiseen. Se ei olisi perinteistä elvytystä, jossa pumpataan kotimarkkinoille rahaa julkisten hankkeiden muodossa.

    En ymmärrä miksi kokoomusvetoinen hallitus jätti tämän huomiotta. Seuraava Kepulihallitus tuskin tekee muuta kuin leikkaa juustohöylällä ja korottaa veroja, vaikeuttaen tilannetta entisestään.

    Kylkiäisinä Kepulit palaavat hyvin hallitsemaansa Venäjän kahdenväliseen mielistelyyn, vieden Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen liikkumavaran minimiin ja antaen Putinille vallan vaikuttaa päätöksiin. Tämän he tekevät lyhytnäköisten taloudellisten etujen takia, kun eivät näe shakkilaudan tilannetta yksittäisiltä pelinappuloilta.

    vtt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elä huoli jos Paavo pääsee pääministeriksi, niin kyllä Putiniki kauhistuu, saattaapi olla että Paavo viellä haluaa liittää venäjän suomeen, olishan siinä tilaa kun suomi ulottus tyynellemerelle aina :P

      -jpt-

      Poista
    2. Varsin pitkälle samaa mieltä.

      Poista
  3. Kiusallista, jos koko kansan puolesta päätävät yhtä törtöt ihmiset kuin kansa itsekin. Mutta tämä on vielä pahempaa: nuo edustajamme ovat todella paljon tyhmempiä kuin monet äänestäjistä. Minäkin olen aina kerännyt rahaa pahan päivän varalle kun siihen on ollut tilaisuus. Mutta yksikään noista edustajista ei ilmeisesti ole tehnyt elettäkään asian eteen! Jos minulta joku on jäänyt huomaamatta, voisitteko ystävällisesti korjata tietojeni puutteellisuutta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.