perjantai 27. maaliskuuta 2015

Monikulttuurisuuden hedelmiä poimitaan tällä kertaa Jemenissä

Jemen on jälleen otsikoissa. Syynä on maan sisäinen levottomuus, johon arabimaat hakevat yhdessä sotilaallista ratkaisua. Yksin Saudi-Arabia on valmis lähettämään sadan lentokoneen ja 150 000 sotilaan joukot. Tätä voi verrata koko Suomen puolustusvoimien sodan ajan vahvuuteen: 230 000 sotilasta sekä 62 hävittäjää + 14 muuta sotakäyttöön tarkoitettua lentokonetta.

Välitön syy ulkopuolisten sotilaalliseen uhitteluun on Jemenin shiia-kapinallisen menestys sunnihallitusta vastaan. Perimmäinen syy sen sijaan lienee maan monikulttuurisuus.

Maassa asuu noin 26 miljoonaa ihmistä, joista pakolaisina saapuneita somaleja ja muita afrikkalaisia ainakin 300 000. Kantaväestönä ovat kuitenkin erilaisiin klaaneihin jakaantuneet arabit, jotka pohjoisessa uskovat Allahiin shiialaisittain ja etelässä sunnilaisittain. Lisäksi maassa on pienempiä etnisiä vähemmistöjä.

Jemenin historia on väkivaltainen: siellä käytiin 1990-luvulla sisällissota ja sen jälkeenkin on ollut rajakahakoita naapurien kanssa. Lisäksi se on tunnetusti yksi maailman terrorismin pesäpaikoista.

Lähipäivinä näemme onnistuvatko pohjoisen shiiat kaatamaan sunnihallituksen vai lähteekö ulkopuolinen liittouma täydellä voimallaan pakottamaan shiioja perääntymään. Käytössä olevilla sotavoimilla voisi ainakin toivoa, ettei maahan synny Syyrian kaltaista pattitilannetta, vaan rauha saavutetaan nopeasti.

Joka tapauksessa lienee selvää, että Jemenin monikulttuurisuus takaa epävakauden myös tulevaisuudessa. Odotettavissa on siis mielenkiintoisia vaiheita ja vaarallisia tilanteita myös jatkossa.

Voisiko Jemenistä tai Syyriasta sitten oppia jotain? No ainakin sen, että monikulttuurisuus ja yhteiskunnan klaanirakenne ovat pysyvästi vakautta ja hyvinvointia vaarantavia tekijöitä. Sellaisten syntymistä tänne pohjantähden alle on siis pyrittävä välttämään kaikin keinoin.

Tämä tarkoittaa pidättyväistä maahanmuuttopolitiikkaa, jossa tulijoiden kotouttamisessa panostetaan suomalaisen kulttuurin mahdollisimman nopeaan omaksumiseen ja vanhoista perinteistä poisoppimiseen. Vaikka tällainen nykyisestä radikaalisti poikkeava kotouttamispolitiikka saattaa lyhyellä tähtäimellä heikentää Suomen houkuttelevuutta tulijoiden parissa, johtaa se heidän jälkeläistensä, ja samalla myös kantaväestön, osalta nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan verrattuna parempaan tulevaisuuteen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksi journalistit rakastavat ulkomaalaisia rikollisia?
Tiina Rosenbergin unelma mielenkiintoisesta Pohjolasta etenee
Koiralle ei saa antaa valtaa yli kamelikaravaanin



1 kommentti:

  1. Minusta tuntuu, että saudit bluffaavat. Perustelen tätä sillä, ettei sillä ole varaa avoimeen konfliktiin shiioja tukevan Iranin kanssa. Kalustoa saudeilla kyllä riittää, esimerkiksi erilaisia versioita F-15 -hävittäjäkoneesta sillä on satoja. Se, onko kaikkiin näihin asiansa osaavia lentäjiä on asia erikseen.

    Jemen lienee kiinnostava ainoastaan sen strategisen sijainnin ansiosta. Se joka kontrolloi Jemeniä, kontrolloi myös laivaliikennettä Punaiselle merelle. Suezin kanavan läpi kulkee päivittäin noin 50 alusta, näiden omistajat joutunevat miettimään riskianalyysejään uudelta pohjalta mikäli Syyrian kaltainen tilanne toistuu Jemenissä.

    Tässä toki voi olla myös yksi saudien motiiveista: se haluaa turvata (kiinalaisille) öljytankkereille turvalliset väylät Janbuun. Kolikon toinen puoli on Hormuzin salmi: jos saudit liikaa Irania ärsyttävät, Iran voi rajoittaa tai jopa kokonaan sulkea tuota kautta kulkevan tärkeän laivaväylän.

    Katsoisin tuon saudien bluffin, ehdottomasti.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.