perjantai 2. tammikuuta 2015

USA:n murhapääkaupungit

Helsingin Sanomat mainitsee amerikkalaisen yhteiskunnan kehtitystä entistä turvallisemmaksi käsitelleessä jutussaan, että New Orleans, Flint, Birmingham ja Detroit ovat olleet Yhdysvaltain murhapääkaupunkeja 2000-luvulla. Siis niitä kaupunkeja, joissa on tehty eniten murhia per asukas.

Juttu mainitsee, että näitä kaupunkeja yhdistää taloudellinen ahdinko. Onko näin? Entä yhdistääkö nelikkoa jonkin muukin?

New Orleans on tunnettu paitsi jazz-musiikin syntymäkaupunkina, myös tuhoisasta Katariina-myrskystä. Asukkaita siellä on alle puoli miljoonaa, ja koko metropolialueella reilusti yli miljoona.

Väestöryhmistä suurin on mustat yli 60% osuudellaan. Valkoisia on noin 30 % ja muita yhteensä siis 10%.

Ajan myötä mustien osuus on kasvanut varsin nopeasti, koska vuonna 1940 heitä oli vain 30 prosenttia. Samoin koko kaupungin väkiluku on romahtanut Katriinan jälkeen lähes puolesta miljoonasta yli sadalla tuhannella. Tällä hetkellä väkimäärä kuitenkin kasvaa.

Kaupungin talouden perustana ovat suuret satamat ja öljy. Lisäksi se hyötyy yli viiden miljardin dollarin turismituloista: matkailu tuottaa 40 prosenttia kaupungin verotuloista.

Flint sijaitsee Michiganissa noin sadan kilometrin päässä Detroitista. Se on meille tuntematon metsäteollisuuden ympärille syntynyt kaupunki. Myöhemmin talouden selkärangaksi muodostui autoteollisuus, joka on jo viidenkymmenen vuoden ajan rapautunut nopeasti.

Kaupungin väkiluku nousi 1960-luvulle tultaessa 200 000 asukkaaseen, mutta on sen jälkeen puolittunut. Väkiluvun pienenemisen myötä valkoinen väestö on poistunut kaupungista.  Vuonna 2010 kaupungin väestöstä 57 % oli mustia ja 37 % valkoisia. Muita väestöryhmiä on yhteensä vain kuusi prosenttia.

Birmingham puolestaan sijaitsee Alabamassa. Kaupungin väkiluku on hieman yli 200 000, mutta koko metropolialueella asuu yli miljoona ihmistä. Myös siellä väkiluku on laskenut, sillä se oli huipussaan 1960 luvulla lähes 350 000.

Nykyisestä väestöstä mustia on 62 % ja valkoisia 35 %. Muita väestöryhmiä on siis vain kolme prosenttia.

Kaupungin talous on nojannut vähitelleen hiipuvaan terästeollisuuteen. Viime aikoina alalle on kuitenkin ilmoitettu suurista investoinneista. Kaupunki on myös hyödyntänyt bioteknologiaa ja se on nykyisin merkittävä lääketeollisuus- ja pankkikeskus.

Detroit on amerikkalaisen autoteollisuuden tarunhohtoinen keskus. Dollarihymyjen kilpailukyvyttömyyden seurauksena myös kaupungin talous on ajan myötä mennyt kuralle ja se haki muutama vuosi sitten jopa konkurssiin.

Kaupungin väkiluku saavutti huippunsa jo 1950-luvulla, 1,8 miljoonaa, minkä jälkeen se on supistunut noin 700 000 ihmiseen. Koko metropolialueella elää yli neljä miljoonaa ihmistä.

Väestöstä 83 % on mustia ja 10% valkoisia (joista neljännes latinoja), joten muiden väestöryhmien osuus jää seitsemään prosenttiin. Muutos on ollut nopea, sillä vuonna 1940 väestöstä 90 % oli valkoisia.

Edelle kirjoittamani lyhyet selosteet poikkeukselliset murhaluvut omaavista amerikkalaiskaupungeista eivät tietenkään ole mitään syväanalyysejä.

Niiden perusteella kuitenkin ainakin väestömäärän lasku kaikissa neljässä on silmiinpistävää. Väkimäärät ovat viime vuosina ja jopa vuosikymmeninä pudonneet merkittävästi aiemmista.

Samalla myös valkoisten osuus on vähentynyt: kaikissa neljässä kaupungissa mustien osuus väestöstä on silmiinpistävän korkea. Etenkin jos sitä vertaa heidän osuutensa koko maassa, eli noin 13 prosenttiin.

Sen sijaan Helsingin Sanomien väite taloudellisista vaikeuksista pitää selkeästi paikkansa vain kahdessa neljästä. Birminhamin tapauksessa kaupungin talouselämä on viime vuosina laajennut uusille korkean teknologian alueille vaikka terästeollisuus onkin pienentynyt. Ja New Orleansin talous on suorastaan yksi USA:n nopeimmin kasvavista.

Näyttäisikin siltä, että USA:n alueelliset rikollistilastot vaativat selityksekseen muutakin kuin paikallisen taloudellisen taantuman. Hyvää tässä kaikessa kuitenkin on, että monien amerikkalaisten kaupunkien väkivaltaisuus on vähentynyt - vaikka onkin vielä länsieurooppalaisittain hämmentävän korkealla tasolla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksi Ruotsin rakettisota salataan suomalaisilta
Suomi ja Etelä-Sudan nousivat maailman kärkeen!
Monikulttuurinen epäluulo johti kaksoismurhaan

8 kommenttia:

  1. Kulttuuri, eli yhteisön jakamat arvot ja uskomukset tarjoavat selitystä: FBI:n tilastojen mukaan tavallisin yksittäinen konteksti, jossa amerikkalainen henkirikos tapahtuu, on nuorisojengin sisäinen tai jengien välinen välienselvittely. Kysymys onkin millaiset ihmisryhmät ovat alttiimpia muodostamaan rikollisia katujengejä?

    VastaaPoista
  2. Minulla oli semmoinen muistikuva, että Washington D.C. olisi tilastoykkönen. Mutta kuten linkkaamassasi jutussa todettiin, Washingtonin murhaluvut ovat pudonneet neljännekseen 20 vuoden takaisesta. Samaan aikaan väestötilastosta paljastuu, että pelkästään vuosien 2000-2010 välillä kaupungin valkoisten väkiluku on kasvanut 31,4 % ja mustien vähentynyt 11,5 %.

    Poliittisesti korrekti henkilö vetäisi linkkaamisistasi tilastoista sen johtopäätöksen, että rasismi pakottaa afroamerikkalaiset asumaan rikollisilla alueilla. Washingtonin muutoksesta johtopäätös taas olisi se, että alueen muuttuessa rauhallisemmaksi afroamerikkalaiset karkoitetetaan sieltä.

    Tässä linkki USA:n kartastoon, joka paljastaa kuinka käsittämättömän rodullisesti separoituneita asuinalueet ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta Washingtonin väestökehitykseen liittyvästä tiedosta. Se on merkittävä lisä kokonaisuuteen. Samoin siitä tekemäsi johtopäätös.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Suomensin aiemmin Detroitia käsittelevän artikkelin:

    http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2013/01/detroitin-kohtalo-helsingin-kohtalo.html

    Kuvia raunioituneesta slummien Detroitista:

    http://www.marchandmeffre.com/detroit/

    Vaarallisimmat kaupungit Yhdysvalloissa:

    http://www.amren.com/news/2012/11/the-25-most-dangerous-cities-in-america/

    Tilanne on sama kaikkialla missä mustia on:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1290047/Metropolitan-Police-crime-statistics-reveal-violent-criminals-black--victims.html

    VastaaPoista
  5. Mites noitten latinojen määrän kasvu vaikuttaa yhdysvalloissa

    -jpt-

    VastaaPoista
  6. jpt,

    hispaanojen väkivaltarikollisuus oli vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan n. 3 kertaa suurempaa kuin valkoisilla, eli kuitenkin vielä selvästi vähäisempää kuin mustien. Vuonna 2007 hispaanot muodostivat 40% USAn liittovaltion vangeista, vaikka heidän osuutensa oli 13% populaatiosta. Viime vuosien rikollisuustrendeistä on olemassa ristiriitaista tietoa, mutta todennäköisesti hispaanojen rikollisuus on lähellä vuoden 2005 tasoa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.