Jo aiemmin hän on linjannut, että maahanmuuton rajoittaminen on Suomen kannalta haitallista. Siis erittelemättä työperäistä ja humanitaarista maahanmuuttoa. Hänen edeltäjänsä Jyrki Katainen puolestaan ilmoitti vielä aiemmin tarpeeksi noin kaksi miljoonaa tulijaa.
Pääministeripuolue on näkemyksineen samoilla linjoilla demaritaustaisen ylijohtaja Juhana Vartiaisen kanssa. Tämähän on jo pitkään vaatinut Suomeen työperäistä maahanmuuttoa. Lukumääräksi hän on ilmoittanut seuraavan 15 vuoden aikana vain 200 - 300 tuhatta maahanmuuttajaa.
Vartiaisen mielestä työperäisiä tulijoita pitäisi voida rekrytoida ulkomailta jopa silloin, kun suomalaisiakin alan osaajia olisi saatavissa. Perusteena hän on käyttänyt väitettä, jonka mukaan pelkkä työvoiman tarjonta lisää työllisyyttä ja siivittää taloutta lentoon.
Samaan kuoroon liittyi pari päivää sitten Elinkeinoelämän valtuuskunta, jonka tilaaman raportin mukaan Suomessa työllisten määrä on jo pitkään pysynyt stabiilina ja työllisyysastekin on pudonnut 75 prosenttiin.
Eva toteaa vielä erikseen, että Suomen tulisi nostaa vuosittain saapuvaa maahanmuuttajien määrää noin 34 tuhanteen tulijaan vuodessa. Näin heidän (ja Vartiaisen) logiikan mukaan työttömien määrä vähenisi, vaikka maahanmuuttajista työllistyykin vain puolet. Saman kannan on omaksunut RKP.
Yllättävää kyllä, toisin kuin jäsenensä Vartiainen, demarit haluavat pitää kiinni työperäisten maahanmuuttajien tarveharkinnasta. Mutta sosiaaliturvan varaan saapujat toivotetaan toki tervetulleiksi.
Myös Keskusta ilmoittaa uudessa vaaliohjelmassaan selväsanaisesti, että sen mielestä "Eurooppa tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa". Humanitaaristen pakolaisten määrään se ei ota kantaa, mutta haluaisi pitää heihin liittyvän päätöksenteon Suomessa. Työperäisen maahanmuuton osalta ohjelma ei ota selvästi kantaa, mutta ilmoittaa vastustavansa turhaa byrokratiaa työvoiman vapaan liikkkuvuuden tukkeena.
Peussuomalaisten asenne on selvä. Puolue rajoittaisi humanitaarista maahanmuuttoa merkittävästi, mutta kannustaa työperäiseen maahanmuuttoon aina kun se on Suomen kannalta edullista. Toisin sanoen he kaipaavat maahanmuuttoon laadullista muutosta.
Vasemmistoliitto, Vihreät ja Kristillisdemokraatit puolestaan avaisivat Suomen ovet niin humanitaarisille kuin muillekin maahanmuuttajille. Hehän "tuovat Suomeen uutta elinvoimaa ja kulttuurista rikkautta", kuten Vasemmistoliitto on muotoillut. Vihreiden mukaan kaikenlaiset maahanmuuttajat taas ovat "yhteiskunnalle voimavara". Kristillisdemokraatit puolestaan ilmaisevat ajavansa "kantasuomalaisten kotoutumista monikulttuuristuvaan Suomeen".
Entä mikä on todellisuus?
Ehkä jonkinlaisen kuvan siitä saa Ylen tämän päivän uutisesta. Sen mukaan suuret ikäluokat alkavat olla jo eläkkeellä. Samalla työikäisten ikäluokkien pieneneminen on helpottanut suomalaisen työttömyyden kasvua. Siitä huolimatta heidän määränsä on noussut jo 350 tuhanteen. Ja aiemmasta poiketen myös korkeasti koulutettujen työttömyys on lähtenyt rajuun kasvuun.
Ongelmia näyttäisi siis pikemminkin olevan työpaikkojen tarjonnassa. Kun tässä huomioidaan vielä se, että Suomen julkinen sektori on Euroopan kolmanneksi suurin, voidaan todeta ongelman olevan yksityisen sektorin työpaikkojen tarjonnassa.
Jokainen voi siis tätä taustaa vastaan miettiä, onko Vartiaisen ja kumppaneiden ehdottama työvoiman tarjonnan kasvattaminen työperäisellä ja/tai humanitaarisella maahanmuutolla vielä nykyisestä 350 tuhannesta lääke yksityisen sektorin työpaikkojen tarjontaan. Ja äänestää tuon johtopäätöksensä mukaan.
Jos vastaus on yksiselitteinen ei, kannattaa äänestää Perussuomalaisia.
Jos vastaus on, ettei työperäinen auta, mutta humanitaarinen helpottaa, on vastaus SDP.
Jos vastaus on, että niin työperäinen kuin humanitaarinenkin maahanmuutto auttavat, silloin voi äänestää mitä tahansa muuta puoluetta.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä: