maanantai 29. joulukuuta 2014

Portugalin ja Suomen eläkeläiset

Iltalehti kertoo, että Suomessa asuu noin 10 000 eläke-ikäistä ulkomaan kansalaista. Jutussa ei kerrota heidän taloudellisesta asemastaan sen enempää, mutta esimerkkinä käytetään Suomeen kolme vuotta sitten saapunutta 66-vuotiasta kielitaidotonta kurdinaista.

Saman lehden toisessa kirjoituksessa kerrotaan suomalaisista eläkeläisistä Portugalissa. He ovat hakeutuneet Algarveen, koska Portugali tarjoaa yksityiseltä sektorilta eläkettä nauttiville ihmisille kymmenen vuoden verovapauden. 

Portugalin ilmeisenä päämääränä on lisätä rahavirtaa Suomesta Pyreneiden niemimaalle, mikä on varsin ymmärrettävää ottaen huomioon entisen suurvallan taloudellisen tilanteen. Suomen motiivina lienee tarjota seniorikansalaisilleen valinnanvapaus.

Tässä tilanteessa eläkeläisten maastamuuton saldo on Suomen kannalta ehkä aavistuksen epäselvä, koska sekä verotuotto että yhteiskunnassa kiertävä rahamäärä supistuvat. Toisaalta myös eläkeläisten palveluihin käytettävät julkiset menot pienenevät. 

Sen sijaan ikääntyvien muutaman vuoden maassa olleiden lukutaidottomien eläke-ikäisten maahanmuuttajien osalta Suomen saldo on mitä todennäköisimmin vahvasti negatiivinen. Näin siksi, etteivät nämä ihmiset  ole tehneet työelämäänsä Suomessa, eivätkä siten vahvistaneet talouttamme tai kerryttäneet eläkekassoja. Eivätkä heidän kotimaansa myöskään lähetä tulijoille eläkkeitä Suomessa käytettäväksi, kuten suomalaiset eläkeyhtiöt Portugaliin. 

Kuitenkin luku- ja kielitaidottomatkin eläkeläiset nauttivat Suomessa verovaroin kustannetuista palveluista siinä missä muutkin maamme eläke-ikäiset - ainakin jos ovat palveluista tietoisia. Tätä tietoisuutta lisäämään nämä ihmiset saavat ensin siteeraamani jutun mukaan vertaisohjausta löytääkseen tarvitsemansa palvelut. Rahoitusta tähän tarkoitukseen on myöntänyt ainakin Raha-automaattiyhdistys.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

3 kommenttia:

  1. lol "professori" Aika lyhyt ajatelma

    VastaaPoista
  2. Tarkkanäköistä, jämäkkää, spesifiä, luontevaa, mielekästä ja kauniisti jäsenneltyä Proffaa tämäkin kirjoitus, kuten aina.

    Kiitos!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.