lauantai 13. joulukuuta 2014

Iloitkaamme irtisanomisesta

Työntekijöiden lakko-oikeus on toimiva ja hyväksyttävä keino työntekijöiden etujen ajamiselle. Sen käyttöoikeus on myös työnantajan etu silloin, kun työmarkkinajärjestelmämme takaamaa työrauhavelvoitetta sopimusten voimassaoloaikana noudatetaan ja lakonuhka kohdistuu ainoastaan sopimusten solmimisaikojen tienoille. Näin myös työnantaja voi varautua ja omilla toimillaan ehkäistä työnantajan ja -tekijän eriävistä intresseistä aiheutuvia tuotantohäiriöitä.

Laittomat lakot sen sijaan ovat nimensä mukaisesti järjestäytyneen yhteiskunnan vastaisia ja sellaisena kaivavat maata Suomen talousjärjestelmän alta. Pahimmillaan ne vaikuttavat kymmenien ellei peräti satojen tuhansien sivullisten elämään tai ajavat yrityksiä konkurssiin.

Koska näen laittomat lakot äärimmäisen haitallisina ja niiden järjestäjät vastuuttomina yhteiskunnan parasiitteina, olen viime päivinä iloinnut erityisesti yhdestä irtisanomisesta. ABB:n laittomia lakkoja masinoinut pääluottamusmies nimittäin sai potkut työpaikaltaan.

Metalliliitto ei lähde viemään tapausta oikeuteen vedoten siihen, että irtisanomisehdoista on päästy sopimukseen osapuolten kesken. Tämä lienee tekosyy, sillä pääluottamusmiehen laiton irtisanominen olisi niin raju periaatteellinen hyökkäys ay-liikkeen toimintaedellytyksiä vastaan, ettei liitto voisi hyväksyä sellaista missään tapauksessa.

Todellisuudessa oikeustaistelu jääkin lähes varmasti käymättä siitä yksinkertaisesta syystä, että työnantajalla on riittävät näytöt pääluottamusmiehen tehtävään sopimattomasta agiteeraamistoiminnasta. Siksi pidän metalliliiton päätöstä irtisanomisen hyväksyttävyyden alleviivauksena.

Tehdyn päätöksen seurauksena kynnys työntekijöiden agiteeraamiseen laittomuuksiin nousi kerralla merkittävästi aiempaa suuremmaksi. Tämä lisää suomalaisen talouselämän toimivuutta ja sitä kautta nostaa suomalaisten tulotasoa tulevaisuudessa. Näin myös suomalaisen hyvinvointivaltion pohja vahvistuu.

Kokonaisuutta katsoen onkin selvää, että sopimusehtojen vastaisen toiminnan perusteella potkut saanut pääluottamusmies teki meille kaikille suuren palveluksen. Iloitkaamme siis vilpittömästi hänen irtisanomisestaan!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko ruotsalainen oikeassa?
Eläkeiän nostostako ratkaisu nuorisotyöttömyyteen?
Laittomat lakot ovat valtiovallan erityisessä suojelussa

3 kommenttia:

  1. Ihannetilanteessa jokaisella työntekijällä itsellään olisi lakko-oikeus. Nykyinen järjestelmä, jossa vain ay-liikkeellä on lakko-oikeus, muistuttaa feodaaliaikaa. On sairasta, että työntekijällä itsellään on vähemmän oikeuksia kuin hänen liitollaan. Varsinkin, jos työntekijä ei kuulu mihinkään korporaatioon.

    Itse tuen ja kannatan ns. laittomia lakkoja. Ne jos mitkä parantavat kilpailukykyä. Jos yhteiskunnan toiminnan voi joku halvaannuttaa lakkoilemalla, se vain uudistaa toimintatapoja. Hyvä esimerkki on paperiteollisuus, joka on omalla toiminnallaan ajanut itsensä ahdinkoon. Minusta se on ihan oikein. Jos paperin tuottaminen ei tässä maassa kannata, niin ajetaan toiminta alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paperin tuottaminen ei taida kannattaa missään juuri nyt. Onneksi tämä on tunnistettu Suomessa ja metsäteollisuus on jo ohittanut pohjan.

      Laittomista lakoista sen verran ettei kannata sekoittaa keskenään liberalismia ja anarkismia.

      Poista
    2. Kumitonttu ei taida olla minkäänsortin yrittäjä, vaan palkkatöissä, mitä olen rivienvälistä huomnanut..
      Kyllä ne liitot ovat taineet taistella kumitontullekin ne palkkasuhteen edut tms mistä herra nyt nauttii täysinsiemauksin, mutta onhan se nyt hyvä siitä vaahdota..
      Mullehan ei palkansaajien liitosta ole mitään hyötyä pienyrittäjänä, melkein päinvastoin ..

      -jpt-

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.