tiistai 25. helmikuuta 2014

Valtavalo Oy palautti tuotannon Kiinasta Suomeen - mutta mitä sanoo laki julkisista hankinnoista

Tänään saimme yllätykseksemme lukea uutisen, jonka mukaan Kajaanilainen led-valoputkia valmistava Valtavalo Oy on siirtänyt tuotantonsa Kiinasta Suomeen. Hyvällä menestyksellä.

Siirron taustalla on robotiikan hyödyntäminen valmistuksessa sekä pyrkimys laadukkaaseen maineeseen. Näin halvasta kiinalaisesta työvoimasta oli sekä mahdollista että hyödyllistä luopua.

Edelleen saman uutisen mukaan suomalaisella laadulla on monissa maissa niin hyvä maine, ettei muita mainospuheita tarvita. Näin etenkin Itä-Euroopassa. Tämä on mukava kuulla!

Ensi ihastuksesta päästyäni mieleen kuitenkin juolahti, että kuinkahan tällainen laatuajattelu sopii Suomeen. Ainakaan julkisella sektorilla ei nykyisen hankintalain mukaan voi käyttää kilpailuperusteina sellaisia seikkoja kuin tuotteen alkuperämaa tai aiemmin hyväksi koettu laatu.

Esimerkiksi työmaaruokalaa kilpailutettaessa voi hankintakriteereinä käyttää vaikka tarjolla olevien ruokalajien määrää ja hintaa, mutta ei missään tapauksessa esimerkiksi ruuan makua tai aiempia kokemuksia palvelun joustavuudesta. Ihmettelen vain, että valitseeko lainlaatija itse omalle yksityiselle juhlaillalliselleen ravintolan samoilla perusteilla?

* * *

Yksi nykyisen hankintalain suuri ongelma on siinä, että se suosii voimakkaasti suuria toimijoita ja sitä kautta käytännössä ehkäisee pk-yritysten kehittymistä ja toimintaa. Siksi on hienoa, että lakia ollaan nyt uudistamassa.

Kun tätä uudistustyötä tehdään, poistettakoon laista toimijan kokoon liittyvät keinotekoiset esteet pk-yritysten mahdollisuuksiin tehdä tasavertaisia tarjouksia. Samalla mietittäköön sitä, miten kilpailutuskriteerit voitaisiin asettaa sellaisiksi, joita omalla rahallaan hankintoja tekevä yksityinen ihminenkin käyttäisi.

Näin toimien voitaisiin julkisten hankintojen laatua nostaa ja samalla säästää verovaroja välttämällä monissa valtion virastoissa kalliiksi tulleiden ATK-järjestelmien kaltaisten virheinvestointien tekemistä. Samalla uusien toimintamahdollisuuksien syntyminen pk-yrityksille johtaisi valtion verotulojen kasvamiseen, työttömien vähenemiseen ja ketterämpään talousrakenteeseen.

Onnistumisen hyödyt ovat tätä lakia uudistettaessa siis poikkeuksellisen suuret. Mutta ei tehtäväkään ole helppo. Toivotan siis viisautta lain valmistelijoille ja säätäjille, jotta lopputuloksesta saataisiin onnistunut ja kaikin puolin suomalaisia hyödyttävä hankintalaki.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Alahärmän junaseisake eli PowerParkin pysäkki
Hyvästi Nokian kännykkäuutiset!
Tutkimustuloksesta tuotteeksi



1 kommentti:

  1. Tästä tuli mieleen, ehkä vähän aihetta sivuu, mutta kuitenki, että miksi kuntapäättäjien silmissä aina kiiltää jos kuntaaan saatas joku kauppakeskus tai iteaparkki, työllisyden nimissä, mutta jos joku vaikkapa teolista pienyritystoimintaa puuhais se ei aiheuta samanlaista silmien kirkastumista, ei ole vissiin niin seksikästä, ..

    -jpt-

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.