Pari kommenttia Ylen julkaisemasta arvotutkimuksesta, jossa yhtenä tarkastelun kohteena oli kansalaisten suhtautuminen maahanmuuttopolitiikkaan. Sitä mitattiin väitteellä "Suomen pitäisi ottaa lisää pakolaisia", jonka kanssa samanmielisyytensä vastaajan piti ilmoittaa.
Tarkastelen vastauksia siten, että yhdistän luokat 1 ja 2 (vahvasti tai jonkin verran samaa mieltä) sekä toisaalta luokat 4 ja 5 (jonkin verran tai vahvasti eri mieltä) sekä jätän mainitsematta luokan 3 (ei samaa eikä eri mieltä) tekstin luettavuuden parantamiseksi. Halukkaat voivat kuitenkin laskea luokan 3 prosenttiosuuden vähentämällä ilmoittamani prosenttiluvut sadasta.
Kaikkiaan kansanedustajat jakautuivat kysymyksen suhteen tasan. Heistä 45,5% oli samaa ja 45,5% eri mieltä. Kansanedustajien näkemykset ovat karkeassa ristiriidassa koko kansan näkemyksen kanssa sillä naisilla luvut olivat 24% ja 57% ja miehillä 21% ja 59%. Tämän perusteella voitaneen siis unohtaa silloin tällöin esiintyvät väitteet siitä, että naiset tahtoisivat maan täyteen kehitysmaalaisia.
Eroja ei ollut myöskään eri ikäluokkien välillä, vaan kaikki ikäluokat olivat yhtä maahanmuuttokriittisiä. Tosin sillä varauksella että nuorimmat ikäluokat eivät muita yleisemmin ottaneet kantaa pakolaisten määrän lisäämiseen. Ei siis näytä siltä, että nuoret ikäluokat kaipaisivat nykyistä monikulttuurisempaa Suomea.
Sen sijaan poliittiset puolueet profiloituivat tämän tutkimuksen mukaan selvästi, sillä kansanedustajien vastaukset puolueittain jakautuivat seuraavasti:
keskusta 36% vs. 57%
kokoomus 26% vs. 58%
kristillisdemokraatit 75% vs. 25%
perussuomalaiset 0% vs. 100%
RKP 100% vs. 0%
SDP 73% vs. 9%
vasemmistoliitto 73% vs 27%
vihreät 80% vs 0%
Taulukosta nähdään, että puolueet jakautuvat kolmeen ryhmään, eli 1) pakolaiskriittisiin perussuomalaisiin, 2) kansaa hiukan innokkaammin lisäpakolaisia haluaviin kokoomukseen ja keskustaan sekä 3) lisää pakolaisia suorastaan himoitseviin vasemmistopuolueisiin ja vihreisiin täydennettynä ruotsalaisilla ja kristillisillä.
Pakolaisten määrän hillitsemistä tahtovan äänestäjän on siis vaaleissa turvallisinta hakea ehdokkaansa perussuomalaisten piiristä. Näin hän ei tule vahingossa äänestäneeksi pakolaisten lisäämistä haluavia.
Vastaavasti lisäpakolaisia maahan haluavien kannattaa antaa äänensä RKP:lle tai vihreille. Tosin jälkimmäisten tapauksessa se saattaa lipsahtaa neutraalille ehdokkaalle.
Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä tarkastelussa on lisää pakolaisia himoitsevan ryhmän 3 suuri kannatus viime eduskuntavaaleissa. Ryhmän 3 puolueita äänesti lähes 43% kansasta, josta vain 22,5% kannattaa suurempaa määrää pakolaisia. Kuitenkin näiden puolueiden kansanedustajista noin 80 % tahtoo lisää pakolaisia.
Näyttää siis siltä, että vaikka kaikki pakolaisten määrän lisäämistä tahtovat olisivat äänestäneet ryhmän 3 puolueita (mikä ei voine pitää paikkaansa) lähes puolet niitä äänestäneistä tuli antaneeksi tukensa sellaiselle maahanmuuttopolitiikalle, jota eivät itse kannata.
Tämä siis olettaen, että kyselyn vastaukset pakolaisten lisäämiseen heijastelevat yleisesti henkilön maahanmuuttopoliittisia ajatuksia ja että nukkuvien puolueeseen viime vaaleissa kuuluneet eivät muodostaneet maahanmuuttopolitiikan suhteen yhtenäistä maahanmuuttokriittistä blokkia.
Mielestäni onkin erittäin mielenkiintoista, että jos ja kun YLE:n tutkimustulokset osoittavat kansalaisten tahtovan tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, miksei tämä näy äänestyskäyttäytymisessä.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Keskustan linja pitää
Ben Zyskowicz ja Halla-ahon lakialoite
Soini maailman huipulle - Katainen pelkää
Kysymyksen asettelu on huono. (Kiintiö)pakolaisten sijasta pitäisi puhua esim. humanitaarisista maahanmuuttajista, jolloin turvapaikanhakijat sisältyisivät joukkoon.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä. Epäilen, että tämä kysymyksenasettelu saattaa olla tehty siksi, että pakolaisten vastaanotto lienee hyväksytympää kuin muiden humanitaaristen maahanmuuttajien. Tosin suurin osa kansasta ei taida osata tehdä eroa näiden kahden ryhmän välille.
Poista