sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Mielenosoitukset mediassa

Mielenosoitukset ovat maailmalla niin arkisia, ettei täällä rauhallisessa Impivaarassa tule aina edes ajatelleeksi. Vai mitä arvoisa lukijani tuumaa näistä eilisen ja tämän aamun uutisista.

Tunisiasta tulleen tiedon mukaan rauhallisesti alkaneet veronkorotusten vastaiset mielenosoitukset muuttuivat kauppojen ryöstelyksi ja virkavaltaan kohdistuvaksi väkivallaksi. Tapahtumapaikkana oli pienituloisten ihmisten asuinalue.

Keski-Afrikassa puolestaan ulkomaisen painostuksen alla eronneen islamilaisen presidentin poistumisen jälkeen pääkaupunki on joutunut laajamittaisen ryöstelyn, väkivaltaisuuksien ja raakuuksien näyttämöksi. Tällä kertaa kohteena ovat olleet lähinnä muslimit, mutta aiempien tapahtummien valossa kyseessä lienee vain yksi vaihe monikulttuuriseen yhteiskuntaan niin helposti syntyvästä koston kierteestä.

Thaimaassa on osoitettu mieltä jo pitkään. Siellä mielenosoitukset ovat pysyneet merkillepantavan rauhallisina. Tosin Bangkokissa oli juuri ammuskeltu mielenosoittajia.

Thaimaan mielenosoittajien seuraavana tavoitteena on estää pääkaupungin autoliikenne kahdeksi viikoksi. Sellainen aiheuttaisi ymmärrettäväksi monenlaista harmia.

Näissä mielenosoituksissa erityisen kiinnostava piirre on väkijoukkojen pyrkimys kaataa hallitus. Tämän tekee erikoiseksi se, että pääministeri on jo tarjonnut mielenosoittajille vaaleja. Sellaiset eivät kuitenkaan kelpaa, koska pääministeri ilmeisesti saisi vapaissa vaaleissa edelleen kansan enemmistön kannatuksen. Toisin sanoen mielenosoittajat pyrkivät kansan enemmistön tahdon vastaiseen vallankumoukseen - tai suorastaan vähemmistön diktatuuriin.

Eivätkä mielenosoitukset ole loppuneet Euroopastakaan. Espanjassa on nimittäin osoitettu mieltä siksi, että tuomioistuin tuli kieltäneeksi toisen mielenosoituksen. Kielto on sikäli ymmärrettävä, että kielletyn mielenosoituksen takana olivat väkivaltaisen historiansa takia kielletyn baskijärjestön ETA:n kannattajat.

Euroopan toisella laidalla eli Ukrainassa on puolestaan mielenosoitusten yhteydessä pahoinpidelty entinen sisäministeri. Erikoisen uutisesta tekee se, että sisäministeri joutui poliisin pamputuksen kohteeksi.

Nämä mielenosoitusuutiset kokosin eileisen päivän ja tämän aamun uutisista Ylen nettisivuilta. Epäilemättä rauhalliset ja pienemmät mielenosoitukset eivät ole ylittäneet uutiskynnystä. Eli uutisoitavaa olisi varmasti ollut paljon enemmänkin.

Näitä lukiessa minua hätkähdytti kuinka monia mielenosoituksi järjestetään ympäri maailmaa. Ja etenkin kuinka moni niistä muuttuu hulinoinniksi ja suoranaiseksi väkivallaksi. Minä en kaipaa lainkaan sellaista rähinöintikulttuuria Suomeen, vaikka mielipiteen ilmaisun vapautta kiivaasti puolustankin.

Toivon siis kovasti, ettei yhteiskuntamme "kansainvälistyisi" tässä suhteessa vaan säilyttäisi ihmisten ja heidän omaisuutensa kunnioituksen myös silloin kun tarkoituksena on ilmaista mielipidettä.

Tässä suhteessa tiedotusvälineillä on suuri valta - halutessaan ne voivat välittää rauhallisesti mieltään ilmaisevien näkemyksen koko valtakuntaan ja jättää väkivaltaisten idioottien näkemykset uutispimentoon. Valaitettavasti esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä media toimi täsmälleen päin vastoin. Tämän myös mielenosoittajat itse huomasivat, ja toivat TV-keskustelussa esiin. 

Kotimaisesta mielenosoitusuutisoinnista herääkin kysymys siitä, että haluaako suomalainen media edesauttaa kansainvälisen mallin mukaisen rähinöinnin leviämistä Suomeen? Toivottavasti ei, vaan kyse on vain toimittajien ajattelemattomuudesta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kiakkovieraat ja itsenäisyys
Joukossa tyhmyys tiivistyy
Kansalaistottelemattomuus kaunistaa?

4 kommenttia:

  1. Me kaikki joudumme maksamaan yleisradiosta, YLE ei kuitenkaan ole koko kansan laitos. Se valikoi mistä ja miten se uutisoi. Monikulttuurisuus ja islam-myönteisyys kuuluu sen arvoihin. Rohkeammin tartutaan arvostelemaan kansallisia herätysliikkeitä ja perussuomalaisia. Medialta on unohtunut se tosiasia, että homogeeniset kansallisvaltiot takaavat parhaiten rauhan. Euroopan suurkaupunkien ympärille on muodostunut etnisiä saarekkeita, jotka ovat jatkuvassa käymistilassa, ja joiden aiheuttamista ongelmista media lähes täydellisesti vaikenee. Media haluaa nähdä vain kulttuurien kirjon myönteiset puolet. Väärinajattelu ja erimielisyys on pahempaa kuin riehuminen YLEn mielestä oikeiden asioiden puolesta. Väkivalta median hellimää ilmaisua eli äärioikeistolaisuutta vastaan nostattaa aina median huomion. Media kutsuu äärioikeistolaisiksi sellaisiakin puolueita kuin Tanskan kansanpuoluetta, mikä nykyään Tanskassa useimmiten lasketaan vasemmistoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Joskus aikanaan lienee ollut ihan hyväksi sivistää Suomen kansaa. Nyt kansa on kuitenkin itse sivistynyttä, joten myös Yleisradio voisi luopua sivistystehtävästään ja ryhtyä tiedonvälittäjäksi. Sillä nyt rehellinen ja tahallisesti värittämätön tieto on sitä, mikä kansaa eniten sivistäisi.

      Poista
  2. Eipä monikulttuurin "malliksi" ole YLE:lle eikä HS:lle kelvannut esim Irak, vaikka joutuvat sieltä joka päivä uutisoimaan "marttyyriksilähdön ilotulituksia".
    Saman valtion alueella on ainakin:
    -sunneja
    -shiioja
    -salafisteja
    -wahhabiitteja
    -shuufeja
    -Al-Qaidalaisia
    -kristittyjä (vähän)
    Ja kuinkas hyvin monikulttuuri toimiikaan, edes tuon "rauhan ja suvaitsevaisuuden" perikuvan, islamin keskuudessa?
    No, jos on laittanut itselleen akrylaattiliimalla tietynväriset piilolasit, minkäs sille sitten voi!
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  3. Sorry, tärkeää: KURDIT unohtuivat em listalta...
    -B-

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.