maanantai 8. elokuuta 2011

Sienimetsän juttuja

Sienestysaika alkaa olla parhaillaan nyt kun olemme taas saaneet sateita, ja ilmeisesti saamme jatkossakin. Kantarellit ja muut herkut vain odottavat metsässä ottajaansa. Itsekin syön mielelläni sieniä. Tai oikeastaan sienten itiöemiä eli lisääntymiselimiä.

Suurin osa sienistähän on rihmastoa maan alla, eliöiden kudoksissa tai jossain muualla, missä ne tekevät omaa työtään esimerkiksi orgaanisen aineksen hajottijana, taudinaiheuttajina tai kasvien symbiontteina - kukin lajinsa mukaan.

Harva tulee ajatelleeksi, että jotkut sienet ovat todella isoja. Amerikkalainen mesisieni voi kasvaa satojen hehtaarien laajuiseksi. Itse asiassa suurin tunnettu yksilö on 890 hehtaarin laajuinen ja ainakin 2400 vuoden ikäinen. Sienen painoa ei ole mitattu, mutta siinäkin se kilpailee maailman suurimman eliön tittelistä - parikymmentä vuotta aiemmin löydetty noin 15 hehtaarin kokoinen yksilö kun painoi löytäjiensä arvion mukaan jo saman verran kuin sinivalas (siis 100 tonnia); eli noin 10% suuren mammuttipetäjän painosta.

Mutta emmehän me sienten maanalaisia rihmastoja kerää herkutellaksemme, vaan niitä itiöemiä. Nyt on sitten kiinalainen suuri Suomen ystävä, professori Yu-Cheng Dai, löytänyt myös valtavan suuren itiöemän. Se kuuluu lajille Fomitiporia ellipsoidea, ja on itiöemien luokitusjärjestelmässä kääpä; kuten vaikkapa herkullinen ruokasieni lampaankääpä, entisaikojen tulitikun korvaajana käytetty taulakääpä tai kuusenkannoista usein löytyvä kantokääpä.

Nyt löydetyn itiöemän pituus on reilut 10 metriä, leveys vajaan metrin ja korkeus viiden sentin luokkaa. Painoa  käävällä on puolisen tonnia. Melkoinen lisääntymiselin siis!

Ajatelkaapa jos jostain löytyisi puolen tonnin painoinen kantarelli. Olisi siinä herkuteltavaa, jos jostain vain löytyisi tarpeeksi suuri paistinpannu sekä säkillinen sipulia je kermatynnyri. Tai jos entisajan ihmisellä olisi ollut käytössään kymmenmetrinen taulakääpä: siitä sitä olisi saanut taulaa tulentekoon vielä lapsenlapsillekin. Eikä olisi entisajan shamaanikaan varmasti pannut pahakseen, jos olisi löytänyt mahtikärpässienen - sen avulla olisi yhteys manalaan järjestynyt kerran jos toisenkin. Mutta, hui kauhistus, mitäpä jos jalkaan kasvaisikin sellainen jalkasilsa....

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Elämänkumppaneina virukset
Allergia ja astma - uutta tutkimustietoa
Elämme kolmen sekunnin jaksoissa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.