Ilmastonmuutos on aikamme suuri uhka, ja olen aiemminkin kirjoitellut siihen liittyviä ajatuksiani. Palaan aiheeseen, koska tutkimus on jälleen tuottanut uutta tietoa.
Ilmastonmuutoksen tekee tällä hetkellä erityisen mielenkiintoiseksi se, että vuoden 1998 jälkeen ilmasto ei näyttäisi lämmenneen juuri lainkaan. Lokakuussa 2009 oli Science-lehdessä kirjoitus, jossa asiaa ihmeteltiin. Sen mukaan maailman johtava ilmastontutkimustutkimusryhmä Met Office Hadley Centressä antoi seuraavan kommentin: "we expect that [real-world] warming will resume in the next few years”. Perusteluna tälle käsitykselle esitettiin, että tietokonesimulaatioissa esiintyy yleisesti vuosikymmenen mittaisia jaksoja, jolloin ilmasto ei näytä lämpenevän. Sen sijaan 15 vuoden mittaisia jaksoja ei juuri esiinny, joten lämpenemisen pitäisi siis jatkua viimeistään vuonna 2013.
Nyt tuosta Science-lehden ilmestymisestä on kulunut reilut puolitoista vuotta, ja toden totta, vuosi 2010 oli samojen tutkijoiden mukaan lähes yhtä lämmin kuin vuosi 1998 - se oli heti kolmanneksi lämpimin vuosien 1998 ja 2005 jälkeen. Mutta ei siis kuitenkaan vuosituhannen lämpimin.
Sivumennen sanoen, eri ilmastontutkimusorganisaatiot eivät ole yksimielisiä toteutuneesta ilmastosta, vaan esimerkiksi amerikkalainen Goddard Institute for Space Studies pitää vuosia 2005 ja 2010 mitatun historian lämpimimpinä. Tässä kirjoituksessa pitäydyn kuitenkin myös Science-lehden jutun pohjana olleen Met Officen lukemissa, enkä pohdi mitä eri organisaatioiden väliset tulkintaerimielisyydet saattaisivat tarkoittaa.
Uusi ilmaston lämpeneminen ei kuitenkaan näytä alkaneen vuodesta 2010, sillä Met Office on saanut valmiiksi estimaattinsa viime toukokuun lämpötilasta koko maailmassa. Laskelman mukaan toukokuussa maailmanlaajuinen ilmasto oli selvästi viileämpi kuin vuonna 2010 mitattujen huippulukemien aikana. Tämä tieto vahvistaa maailmanlaajuisen ilmastossa viime joulukuussa tapahtuneen lämpötilan pudotuksen, joka on jatkunut jo noin kuusi kuukautta.
Viimeisen kuuden kuukauden aikana ilmaston viileneminen on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että Met Officen laskelmien mukaan viimeisen kuuden kuukauden jakso on yksi kylmimmistä vastaavan mittaisista jaksoista koko 2000-luvulla: kylmempiä ja yhtä pitkiä (tai pidempiä) jaksoja löytyy vain vuosien 2000/2001 ja 2007/2008 taitteista. Viimeisen sadan vuoden ajanjakson estimaatteihin nähden tämäkin jakso on toki ollut varsin lämmin - noin 0,3 astetta yli vertailujakson 1961-1990.
Olemme nyt kesällä 2011 tulleet vuodesta 2009 noin puoliväliin Met Officen vuodelle 2013 asettamaa takarajaa sille, että maailmanlaajuisen ilmaston pitäisi alkaa uudelleen lämmetä. Mikäli näin ei käy, on nykyisissä ilmastomalleissa ilmiselvästi joitain puutteita, jotka olisi korjattava mitä pikimmin. Yksi ehdokas tällaiseksi puutteeksi on suomalaisten tutkijoiden osoittama yhteys auringon aktiivisuuden ja ilmaston välillä. Mutta odotellaan nyt vielä pari vuotta, ehkäpä ennustettu muutos on jo alkamassa ja osoittaa nykyiset mallit valideiksi.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Blogin vuosijuhla
Ilmastonmuutosennusteista, auringonpilkuista ja lämpökausista
Megaluokan virhe ilmastodatassa
Katastrofismi ja ilmastonmuutos
Hei,
VastaaPoistaTämä uunituore Kauffman et al. 2011 paperi käsittelee juurikin tuota samaa aihetta (lämpötilat 1998-2008 vs ilmastomallit).
http://www.pnas.org/content/early/2011/06/27/1102467108.abstract
Tuo artikkeli on saanut huomiota osakseen myös Suomen mediassa:
http://www.yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2011/07/kiinan_hiilivoimaloiden_rikkisaaste_peittaa_ilmaston_lampenemisen_2704000.html
Medialle tosin nämä asiat ovat hieman vaikeaselkoisia, minkä kyllä huomaa asiavirheinä uutisjutussa.
Terveisin,
Tuomas Helin
Tässä vielä liitteenä tuo artikkelin ydinkuvaaja ja ote johtopäätöksistä:
VastaaPoistahttp://db.tt/Gxml8et
The finding that the recent hiatus in warming is driven largely by natural factors does not contradict the hypothesis: “most of the observed increase in global average temperature since the mid 20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic greenhouse gas concentrations (14).” As indicated in Fig. 1, anthropogenic activities that warm and cool the planet largely cancel after 1998, which allows natural variables to play a more significant role.
Mutta ehkä blogikirjoituksesi johtopäätöksen tarkistamiseksi kannattaa lukea se koko artikkeli + supplementary material.
-Tuomas
Luin Kaufmannin ja kumppaneiden jutun. Koska vastauksestani olisi joka tapauksessa tullut varsin pitkä, kirjoitin siitä oman blogitekstin otsikolla "selityksenä rikki?"
VastaaPoista