tiistai 28. kesäkuuta 2011

Elämänkumppaneina virukset

Kirjoittelin aiemmin ihmisestä superorganismina. Kyseessä on yhä vahvemmaksi käyvästä tieteellisestä käsityksestä, jonka mukaan ihminen ei ole vain ihminen, vaan eliökompleksi joka koostuu ihmisen lisäksi suunnattomasta joukosta erilaisia eliöitä kuten bakteereja ja viruksia. Niiden muutokset vaikuttavat huomattavan paljon myös omaan terveydentilaamme, niin hyvässä kuin pahassa. Esimerkiksi astman on todettu olevan liityksissä lapsuudessa kohtaamiemme mikrobien diversiteettiin.

Törmäsin tänään uudehkoon juttuun, jossa kerrottiin lisää ihmisten ja virusten välisestä yhteiselämästä. Koska se toi mielenkiintoista lisävaloa ainakin itselleni, päätin jakaa sen lukijoideni kanssa.

Jutun mukaan terveet ihmiset ovat täynnä viruksia: niitä on löydetty jopa 2773 erilaista yhdestä ulostenäytteessä. Eri ihmisten välillä havaittiin suuria eroja, ja joidenkin näytteissä havaittiin "vain" 52 erilaista virusta. Nämä ihmisten väliset erot näyttivät kuitenkin olevan varsin pysyviä ajan kuluessa. Korkeat luvut osoittavat myös sen, että terveet ihmiset kantavat mukanaan melkoista joukkoa viruksia.

Ihmisessä elävistä viruksista suurin osa on joko ihmisen omia soluja tai ihmisessä eläviä bakteereita infektoivia parasiitteja. Tauteja selkeästi aiheuttavia viruksia lukuun ottamatta niiden merkityksestä ei ole selvää tietoa. On kuitenkin havaittu, että ilman tunnettua syytä korkean kuumeen kehittäneiden lapsipotilaiden nenä- ja verinäytteistä löytyi jopa 10 000 virussekvenssiä, kun taas terveillä ihmisillä niitä oli kyseisessä tutkimuksessa vain 1000. Ehkäpä tuossa kuumepotilaista löytyneiden virusten joukossa oli joku aiemmin tuntematon taudinaiheuttajavirus tai vaihtoehtoisesti pelkästään suuri virusdiversiteetti sai aikaan kuumeen nousun. Joka tapauksessa tällaisissa tapauksissa yleensä "varmuuden vuoksi" annettu antibioottikuuri ei auta.

Suolistomme bakteereja infektoivien virusten määrästä kertoo jotain se, että niitä on noin 10 miljardia kappaletta jokaista ulostegrammaa kohti. Melkoinen joukko siis! Niidenkään vaikutuksesta ei ole kovin tarkkaa tietoa, mutta ruokavaliota muuttamalla myös näiden virusten yhteisö sisällämme muuttuu; ja vieläpä eri koehenkilöillä samansuuntaisesti.

Itse olen nuoruudessani tutkinut viruksia, ja on todella mielenkiintoista miten kauas nykytutkimus on vienyt meidän siitä ajatuksesta, että ihminen sairastuu mikäli häneen tarttuu jostain virus. Nykyinen käsitys viittaa pikemminkin siihen, että elämme terveellisesti, mikäli olemme jonkinlaisessa dynaamisessa tasapainossa runsaan virusyhteisön kanssa. Mikäli yhteisössä tapahtuu häiriöitä, vaikuttaa se koko superorganismiin, ja ehkä sairastumme. Tai sitten voimme entistä paremmin.

Urheilijoille ja urheiluvalmentajille muuten tiedoksi, että mikrobiston kontrollointi (esimerkiksi ruokavalion kautta) taitaa olla aika vähälle huomiolle jäänyt keino, jolla suorituskykyä voitaisiin parantaa. En tässä yllytä monimutkaisiin, dopingiin viittaaviin, ihmekonsteihin, mutta varmaan tätäkin asiaa kannattaisi pohtia vaikkapa Jyväskylässä huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa KIHU:ssa.

Meille tavallisille ihmisille taas tämäkin tieto osoittaa, ettei mikrobeja kannata pelätä. Me elämme niiden ympäröimänä; ja silloin kun olemme mokrobistomme kanssa hyvissä väleissä, myös voimme hyvin. Mutta muistetaan silti, että suuri osa erilaisista mikrobivalmisteista on vailla näyttöä minkäänlaisesta tehosta. Todennäköisesti rahan kylväminen niihin on melkoista haaskausta, kun paremman hyvinvoinnin saa syömällä monipuolisesti ja välttämättä niin ylenmääräistä hygieniaintoilua kuin tolkutonta sottaisuuttakin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kenen tauti hoidetaan?
Allergia ja astma - uutta tutkimustietoa
Liikunta pidentää ikää!
Sika-, lintu- ynnä muut influenssat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.