maanantai 18. lokakuuta 2010

Populismi ja demokratia - identtiset kaksoset?

Näin vaalien lähestyessä sana "populismi" toistuu usein poliittisessa keskustelussa ja kantaa ottavassa mediassa. Näin on ollut jo vuosikymmeniä, mutta sanan sisältöä ja käytännön merkitystä en ole juurikaan nähnyt pohdittavan kiihkottomasti.

Suomessa populismi on hyvin selkeästi termi, jolla leimataan poliittisia vastustajia (esimerkki, esimerkki, esimerkki ja esimerkki). Sanan negatiivinen käyttö heijastuu myös suomalaisessa Wikipediassa, jossa termille on annettu joukko varsin ikäviä määritelmiä. Kaikkiaan Suomessa populismi on siis jotain negatiivista ja arvotonta. Sellaista, johon syyllistynyt pyrkii nuoleskelemaan jotenkin epäreilusti äänestäjiä.

Toisin on muualla maailmassa. Esimerkiksi Cambridge Advanced Learner´s Dictionaryn mukaan populismi tarkoittaa poliittisia ideoita, joiden on tarkoitus edustaa tavallisten ihmisten tarpeita ja toiveita.

Tätä määritelmää on mielenkiintoista verrata sanan "demokratia" merkitykseen. Sehän tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kansanvaltaa. Toisin sanoen demokratia tarkoittaa sellaista poliittista järjestelmää, joka pyrkii toteuttamaan kansan enemmistön tarpeita ja toiveita. Tämän mukaisesti demokratia mitä ilmeisimmin on populismia parhaillaan. Tai toisin päin: populismi toteuttaa kansanvallan aatetta. Eli kansan enemmistön tahtoa.

Nyt vaalien lähestyessä tulenkin seuraamaan mielenkiinnolla minkälaisissa yhteyksissä eri puolueet leimaavat toisiaan populisteiksi. Mielessäni tulen herkuttelemaan sellaisella ajatuksella, että eniten populistisia syytöksiä saava puolue osoittaa olevansa poliittisen kenttämme demokraattisin liike. 

Ehkäpä kääntelen herkkua mielessäni myös niin päin, että se puolue jonka piiristä tulee eniten populismi-leimoja muita kohtaan, osoittaa itse olevansa poliittisen kenttämme epädemokraattisin vaihtoehto. Siis sellainen, jonka mielestä ei ole tärkeää toteuttaa kansalaisten enemmistön tahdon mukaista yhteiskuntaa, vaan suppeamman joukon hyväksi näkemää järjestelmää.



2 kommenttia:

  1. Populismissa on se ominaisuus, että siinä sinänsä noudatetaan kyllä enemmistön tahtoa ja rajoitetaan jonkun pienen vähemmistön oikeuksia niin, että rajoitus ei haittaa enemmistöä eikä maksa sille mitään. Tyypillinen populistinen toimenpide on esimerkiksi nopeusrajoitusten alentaminen, promillerajan lasku tai sokerivero. Demokratiassa tehdään päätöksiä enemmistön vaatimusten mukaan, mutta vähemmistö nauttii silti suojelua. Muuten puhutaan enemmistödiktatuurista.

    VastaaPoista
  2. Suomalaisen Wikipedian mukaan: "Demokratian pääperiaatteena on enemmistösääntö.... vähemmistön oikeudet turvataan usein joskus sellaiseksi kutsutulta kuin ´enemmistön tyrannia´".

    Paino ylläolevassa on siis sanalla "usein". Eli länsimaisissa demokratioissa on todettu hyväksi turvata vähemmistön oikeudet, mutta vähemmistön oikeuksien turvaaminen ei ole sen enempää demokratian kuin populisminkaan ehdoton edellytys.

    Itse uskon kuitenkin populistisesti, että vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisella on niin Suomen kuin muidenkin länsimaiden asukkaiden suuren enemmistön tuki.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.