Tämä kuulostaa järkyttävältä. Miten sellainen voi olla mahdollista tällä vuosituhannella?
Niinpä otin ja luin jutun. Ja jäin ihmettelemään suu auki.
* * *
Kaikki toimittajat tietävät, että lehtijutuista luetaan eniten otsikoita. Sen jälkeen juttujen alkuosia ja itse asiassa aika harvoin koko kirjoitusta.
Siksi jokainen toimittaja sijoittaa kirjoituksensa tärkeimmän sanoman aivan alkuun, jotta se saavuttaisi mahdollisimman suuren lukijakunnan. Lehtikirjoituksesta ei siis kannata tehdä dekkaria, jossa koko jutun juoni paljastuu vasta lopussa.
* * *
Tässä puheena oleva kirjoitus alkaa pitkällä historialliselle johdannolla, jossa kerrotaan minkälaisilla kummallisilla tavoilla mustien ja muiden vähemmistöjen äänioikeutta rajattiin ennen vuotta 1965. Tällä mennään lähes jutun puoliväliin. Onko historiallinen rasismi siis jutun kirjoittaneen toimittajan tärkein viesti lukijalleen?
Jutun otsikointi ei viittaa historiaan, joten ilmeisesti tämän jutun pihvi on sittenkin sijoitettu kirjoituksen loppuun. Ja totta tosiaan, siellä kerrotaan minkälaisista mustia ja latinoja syrjivistä uudistuksista on kyse. Siis niille, jotka ovat jaksaneet lukea sinne asti.
Suoraan lehden kirjoituksesta lainaten. "Uusien lakien mukaan äänestäjiltä vaaditaan tietynlainen kuvallinen henkilöllisyystodistus... Äänestämiseen kelpaa ajokortti, aseenkantolupa tai sotilaspassi, mutta ei opiskelijakortti tai osavaltion henkilökortti."
Toisin sanoen USA:ssa on aiemmin päässyt äänestämään ilman kunnollista henkilöllisyystodistusta, mutta jatkossa sellainen vaaditaan. Myös Suomessa vaaditaan äänestyspaikalla virallinen henkilöllisyystodistus. Onko meilläkin siis rasistinen vaalilaki?
Lisäksi äänestyspäiviä on vähennetty. Näinhän tehtiin myös Suomessa joitain vuosia sitten kun vaaleista tehtiin yksipäiväiset. Onko meillä siis tässäkin suhteessa rasistinen vaalilaki?
Jutussa valitellaan myös sitä, että henkilöllisyystodistus maksaa. Asia on tietenkin juuri näin, mutta kyllä minun on täysin mahdotonta uskoa, ettei käytännössä kaikilla amerikkalaisilla olisi varaa hankkia sellaista. Henkilöllisyystodistus muuten maksaa meilläkin, joten esiintyykö Suomessa siinäkin suhteessa rasismia?
En tiedä, mutta rasismia on jutun mukaan myös se, että samoihin vaalipiireihin on yhdistetty sekä valkoisten että mustien asuinalueita. Rasismia se on siksi, etteivät vähemmistöihin kuuluvat viitsi äänestää yhtä ahkerasti kuin valkoiset.
Sekin on valkoisten poliitikkojen vika, koska "kuka istuva poliitikko haluaa panna aikaa ja rahaa nuorten äänestäjien aktivoimiseen? Eiväthän he ole niitä, jotka poliitikon valitsivat.”
Minä en osaa tulkita tätä muulla tavalla kuin ettei mustista ja latinoista löydy ketään, joka pyrkisi mukaan politiikkaan mustien ja latinonuorten äänillä. Eikä ainakaan ymmärrä viestittää äänestämisen tärkeyttä samalla tavalla kuin "solisalirattien" agitaattorit Suomessa silloin kun punaista viivaa vedettiin.
* * *
Jäin jutun luettuani miettimään miksi tämä rasismia tihkuva uutinen julkaistiin. Ja miksi sen rakenne oli sellainen kuin oli?
Ehkä jutulla oli jokin viesti suomalaisille juuri nyt kun yhteiskuntaamme ollaan väkisin monikulttuuristamassa? Haluaako HS kenties sanoa, ettei kansalaisuuden saaneilta maahanmuuttajilta saisi vaatia henkilöllisyystodistusta edes äänestettäessä?
Vai haluttiinko jutussa vain tehdä USA:n vähemmistöt ja heidän etujansa ajavat naurunalaiseksi huvittavine rasismiväitteineen? Vai leimata rasisteiksi maailman johtavan suurvallan valtaapitävät valkoiset poliitikot, joista ylimmäisenä istuu rasistinen valkoi... eikun siis Barack Obama.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kollektiivinen syyllistämiskirjoitus punavihreässä mediassa
Helsingin Sanomat myrkytti tänään yhteiskunnallista keskustelua - reagoiko päätoimittaja kannanottonsa mukaisesti?
Helsingin Sanomat kiihkoilee maahanmuutosta
Ellen aivan väärin ole ymmärtänyt, kysymys on ns. Real ID -kortista, joka pitää hankkia joko ajokorttina tai id-korttina. Kvg Real ID. Korttia on jo vanha juttu, mutta jotkut osavaltiot venyttävät käyttöönottoa. Kortin saa ainakin Floridassa countyn verotoimistosta ihan jonottamalla tai varaamalla aika netistä. Kortti maksoi sitä hakiessani 29 dollaria kuluineen ja sen saamiseen vaadittiin liittovaltion hyväksymät dokumentit eli passi tai green card. Lisäksi piti esittää pankkitiliote ja puhelinliittymän lasku (näissä on varmistettu osoite). Näillä sitten sai kuvallisen, kymmenen vuotta voimassa olevan henkilökortin, jossa on mm. kotiosoite painettuna. Parin tunnin jonotuksen aikana huomasi, että samalla asialla oli jäseniä kaikista etnisistä ryhmistä. Real ID on sellainen kortti, jota ilman ei pääse esimerkiksi kotimaan lennoille tai sitten pitää esittää passi, joita monellakaan amerikalaisella ei ole, koska ei ole tarvetta matkustaa ulkomaille. Korttia ei siis ole mahdotonta hankkia, se vain vaatii jonotusta ja kärsivällisyyttä. Koko juttu on melkomoista tuubaa rasismeineen.
VastaaPoistaOskari Olemattomalle tapahtui hämmästyttävä kommellus, kun minua ei ollut olemassa.
VastaaPoistaAsioidessani pankissa minun EU ajokorttia ei hyväksytty henkilötodistukseksi enkä siis pystynt
hoitamaan pankki asioitani, syynä pieni halkeama kortissa ja estetteyäni sen leviämisen tähän tarkoitukseen tehdyllä teipillä.
Henkilöllisyyden hakeminen oli sitten vaikeaa koska oli tullut merkintä viranomaisrekistereihin ajokortin halkeamasta joten piti hakea tämä henkilöllisyyskortti prosessi joka
kesti kuukausia, ja lopulta minun piti tunnistautua esivallalle olevani minä sukulaistodistajien läsnäollessa,
kuulustelussa kun poliisilla ei ollut mitään merkintöjä minun historiastani.
Epäilen matujen selviävän helpommalla.
Lisöksi kun kysyin esivallalta kelpaako ajokorttini ajokortiksi, kyllä kelpaa edelleenkin.
Jälkikäteen sangen hupaisa juttu, mutta silloin ei naurattanut koska en saanut rahaa til?litnä kuukausiin.
Ilkka
Näihin kannattaa aina laittaa kirjoittajan nimi (Laura Saarikoski) niin arkistoja helpompi selailla tulevaisuudessa.
VastaaPoistaHS:n henkinen selkäranka on selvästi murtunut; toimittelijat kirjoittelevat enää toisilleen omia uskontunnustuksiaan.
Taidat olla oikeassa. Ehkä syy kirjoituksen julkaisemiselle oli julkinen uskontunnustus ja syntien anteeksisaaminen. Se selittäisi myös kirjoituksen asiajärjestyksen, jossa pihvi oli jätetty loppuun. Eihän uskontunnustuksen tarkoituskaan ole viestiä maksaville lukijoille yhtään mitään.
PoistaLaura Saarikoski todella on yksi niitä kirjoittajia joiden kohdalla nimi takaa laadun. Eikä suinkaan missään positiivisessa merkityksessä. Kun näkee kirjoittajan nimen ja aiheen, jutun sisällön pystyy ennalta arvaamaan. Ja siinä ei juuri objektiivisia faktoja tai konkretiaa viljellä, mielipiteitä sitä enemmän.
PoistaTuo vaalialueiden yhdistäminen on molempien puolueiden politiikkaa, tavoitteena on luoda varmoja edustajanpaikkoja omalle puolueelle. Amerikassa väestö lasketaan kymmenen vuoden välein ja sitten piirretään edustajainhuoneen vaalialueet uudelleen. Tähän liittyy luonnollisesti monenlaista kotiinpäinvetoa puolin ja toisin, sille on oma sanakin, Gerrymandering
VastaaPoistaTotta kai; pelin politiikkaa. Mutta ei tällä ole mitään tekemistä rasismin kanssa.
PoistaTaitaa olla hesarin toimittelijoilla pulaa rassismiaiheista, kun niitä täytyy jo hatustakin alkaa vetelemään. Ilmeisesti Pravdan toimituksessa on käytössä kiintiösysteemi: jokaisen toimittelijan on raavittava kasaan yksi rasismiaiheinen juttu viikossa, keinolla millä hyvänsä.
VastaaPoistaVoisihan tuokin olla syynä sille miksi juttu kirjoitettiin ja julklaistiin.
PoistaVaaleja varten henkilötodistuksen saa ilmaiseksi.
VastaaPoistahttp://www.vaalit.fi/fi/index/aanestajalle/aanestaminenvaalipaivana/nainaanestatvaalipaivana.html