lauantai 18. elokuuta 2018

Yle maksumuurin taakse?

Leena Meri (ps) esitti perussuomalaisten kyselytunnilla, että Yleisradion ohjelmista tulisi tehdä maksullisia. Ehdotustaan hän perusteli sillä, ettei Ylen ohjelmisto ole tasapuolista, vaan heijastelee toimittajien omia - perussuomalaisten vastaisia - näkemyksiä.

Ehdotuksen takana oli myös Jari Ronkainen (ps), joka nosti esimerkiksi eilisen aamun jälkiviisaat -ohjelman, jossa vihjailtiin Ruotsidemokraattien olevan länsinaapurin autopalojen takana. Näin ohjelmassa todellakin tehtiin ja lisäksi siinä arveltiin, etteivät palojen mahdolliset taustat selviä, koska polttajia ei saada kiinni. Tämä siitä huolimatta, että tuhotöistä oli pidätetty kolme henkilöä, joista yksi tavoitettiin Turkista, mikä antoi vihjeen todellisten syyllisten olemuksesta.

Ylen epätasapuolista ja harhaanjohtavaa uutisointia on käsitelty usein tässäkin blogissa: milloin veromediamme toimittajat ovat olleet raiskaajien ja vaimonhakkaajien asialla, milloin taas vasemmiston propagandatoimistona. Ja olenhan minä itsekin spekuloinut Yle-verosta järjestettävällä kansanäänestyksellä.

Maksumuurin takana olevassa Ylessä tällaista ongelmaa ei olisi, sillä ohjelman maksaisivat ne, jotka sitä myös seuraisivat. Mikäli ristiriita ohjelmiston tuottajien ja kuluttajien välillä olisi liian suuri, loppuisi myös ohjelmatuotanto maksajien kadotessa.

On siis erinomaista, että Perussuomalaiset ovat lähteneet kysymään Ylen ohjelmatuotannon tasapuolisuuden perään. Näin etenkin siksi, että verovaroin tuotettu ohjelma on oikeutettua vain silloin, kun se on kansalaisten eli maksajien suhteen tasapuolista.

Toki ohjelman tulisi olla puolueettomuuden lisäksi myös laadukasta. Itse olen lopettanut lähes kokonaan aiemmin seuraamani Ylen Radio Suomen kuuntelemisen sitä juontavien henkilöiden satunnaiseen ajatusvirtaan, ajoittaisiin vasemmistopropagandistisiin pläjäyksiin ja holtittomaan kikatukseen kyllästyneenä - etenkin kun kikatuksen välimerkkeinä toimivat musiikkiesityksetkin lienee suunnattu teini-ikäisille.

Tosiasia kuitenkin lienee, ettei Yle tule menemään maksumuurin taakse, ellei kansa lähde sitä tosissaan vaatimaan. Siitä huolimatta on tärkeää, että sen olemassaolon oikeutus nostetaan säännöllisesti esiin, koska se asettaa paineita veromediamme palkollisille ja sitä kautta ehkäisee pahimpia ylilyöntejä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yle viis veisaa hyvän journalismin periaatteista
Ylen vastuullinen journalismi Britannian pedofiiliringin ja Ruotsin pikkuprinsessan valossa
Yle unohti kertoa, että kuka uhkasi lasten ja alpakoiden turvallisuutta

15 kommenttia:

 1. Suomen Sosialidemokraattisen puolueen keksimä Ylevero meni muutama vuosi sitten eduskunnassa läpi lähes yksimielisesti. Päättäjät eivät silloin huomanneet, että kyseessä oli poliittinen temppu, jolla rakennettiin pelkän vasemmiston palvelulaitos.

  Asian taisivat lopulta ratkaista hyväntahtoiset oikeistopopulistit sekä tietämättömät keskustalaiset, jotka kuvittelivat oman kannatuksensa lisääntyvän YLE:n avulla. Totuus on kuitenkin palvellut vasemmistoa.

  Nyt ei enää Yleveroa poisteta, poliittisilla ratkaisuilla, sillä veroa ei tarvitse edes ”köyhien kansalaisten” maksaa lainkaan. Kaiken lisäksi YLE:n toimittajakunta sekä ilmeisesti myös johtajisto on niin yksimielistä ja perusteellisesti poliittisesti koulutettua, ettei paluuta takaisin entiseen liene odotettavissa.

  Pitää vain maksaa tämäkin vero. Onneksi on sentään käytettävissä Internet, jonka kautta saa kuunnella ja katsella mieleistään ohjelmaa muualta kuin Suomen Yleisradiosta.

  VastaaPoista
 2. Jälkiviisaat tasapainoilee naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Manipulaatio on härskiä, luulisi jo tekijöitäkin hävettävän.
  Jokainen normaalijärkinen tietää, mistä Ruotsin järkyttävä tilanne johtuu, eli holtittomasta maahanmuutosta, mutta kukaan keskustelijoista ei tainnut mainita sitä. Sen sijaan Karvala-Erola-duo kehitteli tietysti teorian, jossa syylliseksi vihjailtiin Ruotsidemokraatteja, jotka todellisuudessa ainoina vastustavat nykyistä hillitöntä maahanmuuttoa. Karvalalta ja varsinkin Erolalta saattaa odottaa aivan mitä tahansa älyttömyyksiä, mutta Apusella nyt yleensä on jonkin verran järkeäkin mukana.
  Muutenkin jälkiviisaisiin on haalittu aika hauska kokoelma asiantuntijoita, kirsikkana kakun päällä muuan ruskea feministi. Hänhän kuuluu siihen laajaan joukkoon ruskeita tyttöjä, josta (median mukaan) piti tulla lääkäri, mutta sitten koulun opinto-ohjaaja masensi ehdottamalla jotain vähemmän vaativaa, ja siihenhän se sitten lässähti. Eihän tullut lääkäriä, mutta tulipahan hyvä rasismin torjuja Ylelle.

  VastaaPoista
 3. Itse en lähtisi viemään YLEä maksumuurin taakse. Koen, että yhteiskunnalla on tarve kaupallisesti riippumattomaan viestintävälineeseen. Se mitä kritisoisin, on tuo budejetti. Tarvitseeko Suomen kokoinen maa todellakin useita Ylen radiokanavia, osa niistä paikallisia, kahta TV-kanavaa ja vielä internet-sivuja sekä lähetyksiä aamusta yöhön. Lisäksi kritisoisin tuota YLE:n omaa ohjelmatuotantoa. Kuinka paljon sitä oikeasti tarvitaan.

  Uskoisin, että vähempi olisi parempi. Muutama radiokanava, internet-sivut ja yksi TV-kanava riittäisi. Näissäkin rajoitetusti ohjelmaa. Budjetista pois 4/5 osaa, niin johan ohjelmien sisältökin paranisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en lähtisi viemään Yleä maksumuurin taakse siitä nimenomaisesta syystä, josta sitä nyt soimataan.

   Ajatellaanpa, että ensi keväänä Perussuomalaiset saisivatkin unkarilaisjytkyn ja Jussi Halla-aho muodostaisi yksipuoluehallituksen todeten lakonisesti:
   "Koska kaikkien eduskuntapuolueiden taholta on jo etukäteen ilmoitettu, ettei Perussuomalaisten kanssa aiota tehdä mitään yhteistyötä, niin älkää sitten tehkö.
   Tehkää välikysymyksiänne sieltä oppositiosta."

   Tässä tilanteessa Yle ja Helsingin Totuus puhdistettaisiin liikenne- ja viestintäministeri Laura Huhtasaaren johdolla kertomaan vain tosiasioita.

   OLisiko silloin mukavaa, että jouduttaisiin purkamaan Ylen yleisnäkyvyyttä?

   Poista
 4. Göteborgissa jouduttiin poistamaan prideliput Götaplatsenissa koska libanonilaisen laulutähden tiimi halusi poistaa liput, laulutähden turvallisuuden vuoksi. Laulutähti olisi voinut olla entinen ja hiljainen laulutähti hänen saavuttuaan takaisin kotikonnuille, jos hänet olisi yhdistetty pridetapahtumaan. Laulutähden omassa kulttuuriympäristössä nimittäin homot eivät nauti täyttä kansalaisluottamusta ja homot ovat vapaata riistaa uskonnon nimessä. Yle voisi tehdä mielenkiintoisen ohjelman kulttuurien eroavaisuuksista, mutta Yle ei luultavasti ehdi tekemään tällaista ohjelmaa, koska kikatus on paljon mukavampaa ja helpompaa ja palkka juoksee vaikka vain istuisi ja kikattaisi omiin nimiin. Myös Ruotsin SD:lle on helppo kikattaa koska he ovat kaiken kurjuuden takana Ruotsissa ja tietysti Putin ja Trump kurjistaa myös Ruotsia. SD, Putin ja Trump ovat (melkoisella varmuudella), hihii, olleet lähettyvillä Malmössa koska yöklubia on tulitettu aamuyöstä ja sitä ennen (eilen illalla) autopalojen lähettyvillä Göteborgissa. Hihii.

  VastaaPoista
 5. Ehdotus: Nostetaan YLE-veron suuruutta. Ja sen lisäksi laitetaan YLE:n kaikkien tuotosten seuraaminen maksulliseksi eli maksumuurin taakse. Maksumuuriahan voi sitten yrittää purkaa, kaiken maailman muurithan ovat tiedostavien taholta todettu sananliikkumisen vapautta rajoittaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdotukseni seurausta kannattaa pohtia. Sen toteutuessa Ylen tuotannon seuraajien määrä romahtaisi. Kansa alkaisi toipumaan aivopesuvaurioistaan, katsojien ja kuulostelijoiden määrän romahtaessa yleverolta putoaisi pohja kuin Venezuelan taloudelta. Eli konkkaan vaan.

   Poista
 6. Eipä tule töllötintä paljon seurattua: viiden ja puoli yhdeksän uutiset sekä keskiviikkona loppuva sarja ddr-läisestä vakoilijasta. Sitten katson taas kun käytökseltään mulkvisti doc Martin jatkuu. Liian vähän saan maksua vastaan.

  VastaaPoista
 7. YLE:ä moitittaessa pitää muistaa, että YLE, levittäessään monikulttuurin, ilosanomaa toteuttaa vain lakisääteistä tehtäväänsä. Eli ongelma on paljonkin syvemmällä.

  YLE on ihan OK kuunneltavaa kunhan ymmärtää suodattaa sanoman. Eli pitää olla semmoinen YLE: lukutaito.
  Erityisesti YLE puhe kanavana on viihdyttävä. Eräänlainen tämän päivän Pahkasika tai Studio Julmahuvi.

  VastaaPoista
 8. Minulle YLE on no go zone. En pysty seuraamaan lähetyksiä, koska niiden painotus on niin vihervasemmistolaista ja valtaeliittiä nuolevaa. Sitten tulee näitä lonkalta tehtyjä heittoja, kuten väite Ruotsidemokraattien tai jopa Putinin osuudesta Ruotsin autopaloihin. Nuo tahotko ovat harrastaneet autonpolttoa jo vuosikausia tuhansien autojen vuosivauhtia? Keksisivät jo paremman valheen! Missä muuten JSN ja faktantarkistajat ovat silloin, kun valeuutisia vilisee YLEllä kuin pokemoneja salilla? (vastaus: varmaan vihreän langan kahvihuoneessa keksimässä uusia poliittisesti korrekteja "faktoja").

  Näin ollen en saa vastinetta maksamalleni YLE-verolle. Urheiluohjelmiakaan ei enää viitsi seurata dopingin ja urheilun muiden lieveilmiöiden (esim. Ranskan kultajuhlamellakat) vuoksi. YLEn budjettirahoitus olisi pudotettava aluksi 100 miljoonaan euroon, kuten joku jo ehdottikin. Sen jälkeen sitä pitää pienentää edelleen esim. 10 miljoonan vuosivauhtia. On myös säädettävä, että uutisia ja ajankohtaisohjelmia pitää tuottaa usean tahon toimesta. Nyt MTV:n kirsikkapoimittuja uutisia joutuu kuulemaan joka tunti jokaiselta paikallisradiokanavaltakin. Internet on onneksi vielä väylä, jota pitkin saa monitahoista tietoa. Tähän voi tulla muutos, kun Kokoomus on ilmeisesti opiskelemassa Kiinan ja Pohjois-Korean kehittämää tiedonsäätelyä ja väärien ajatusten rangaistusmenettelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätiedotus alkaa olla ainut,mitä yleltä viitsii enää katsoa.Mutta sehän onkin ennuste.Katsoja tietää,että se ei välttämättä pidä paikkaansa.

   Poista
 9. "..., että Yleisradion ohjelmista tulisi tehdä maksullisia." Eivätkö ne nyt sitten ole maksullisia, vai mikä se on tuo YLE -vero? Maksumuurin taakse siirtäminen sopii kyllä minulle oikein hyvin, kunhan vero sitten poistetaan. Lieneekö tuo Meren ehdotus vain vapaaehtoisuuden kaapuun verhottu YLE -veron korotusesitys?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meren tarkoituksena oli korvata Yle-vero maksukortilla siten, että yhtiön toiminnan kustantavat ne, jotka sen palveluja myös hyödyntävät.

   Poista
 10. Minulla on erinomainen ehdotus Teille Arvoisa Ministeri Petteri Orpo.

  Kun rakennatte parhaillaan uutta valtion talousarviota, pudottakaa Ylevero viidenteen osaan nykyisestä. Yleisradio tulee sillä mainiosti toimeen ja säästyneet rahat voidaan sijoittaa esimerkiksi teiden korjauksiin.

  VastaaPoista
 11. Aamu-TV:n jälkiviisaiden salaliittosekoilu oli alansa huippuja. Siinä nähtiin miten pihalla ja lapsellisia kyseiset henkilöt ovat. Kirsikkana todellakin se, ettei Karvala edes tiennyt että syyllisiä oli jo saatu kiinni!

  He elävät täysin toistensa tuottaman puutteellisen ja puolueellisen tiedon varassa omassa kuplassaan.

  Siksi en ole enää aikoihin uskonut, että tilannetta voi enää tasapainottaa tai korjata. He kuvittelevat normalisoineensa vasemmistolaisen maailmankuvansa koko yleisölleen ja maalle.

  Ceterum censeo...!


  t: V-tuuntunut Stadilainen

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!