Suomessa demareiden kannatus putosi eduskuntavaaleissa alemmaksi kuin koskaan ennen suomalaisen demokratian historiassa. Niinpä puolueessa käy kova kuhina kannatuksen palauttamiseksi. Toisaalta julkisuudessa jo ehdoteltu koko vasemmiston, siis SDP:n ja vasemmistoliiton katoamista suomalaisesta politiikasta.
Entä miten suomalaiset demarit mahtavat suhtautua mielipidetiedusteluun läntisestä naapuristamme, missä demarien kannatus on pudonnut jo 25,9 prosenttiin. Toki lukema olisi kova suoritus Suomessa, mutta Ruotsissa sekin on katastrofi sosiaalidemokratian kannattajille.
Mitä on tapahtunut? Mihin on kadonnut pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannatus? Vai onko niin, ettei hyvinvointivaltion kannatus ole kadonnut mihinkään, vaan demarit ovat itse kadottaneet järkensä - ja tehneet sen mukaista politiikkaa.
Jotain vihiä voi saada siitä, että Suomessa demareiden paikan ovat ottaneet Perussuomalaiset ja Ruotsissa puolestaan Ruotsidemokraatit. Samaan aikaan Brittien työväenpuolue on vaikeuksissa kun ääniä, joskaan ei vielä parlamenttipaikkoja, on haalinut paikallinen Itsenäisyyspuolue.
Olisiko demareiden siis aika katsahtaa lopultakin peiliin ja havaita ajavansa sellaisia asioita, joilla on kovin vähän kannatusta kansan parissa. Ja sen jälkeen tehdä linjanmuutos.
Siis vähän samaan tapaan kuin pitkäaikainen presidenttimme Urho Kekkonen teki vaihe vaiheelta vuosien 1932 ja 1944 välillä. Paasikiven sanoin: tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko Päivi Räsänen tyhmä vai epärehellinen?
Ratkaisuehdotus Helsingin asuntopulaan ja maaseudun näivettymiseen
Ottaako Soini Rinteestä selvää?
Eiköhän tässä suurin syy ole se, että puolueen kannattajat löytyvät eläkkeeltä tai haudasta. Demarit eivät puhuttele värittömillä puheillaan nuoria, jotka näkevät ja ymmärtävät ympärillä tapahtuvia asioita paremmin kuin ennne. Persut ja vihreät ovat puolin ja toisin vieneet nuoremmat kannattajat demareilta. Itse näen, että demarit ovat laskevan auringon puolue; aivan kuten vasemmistoliittokin.
VastaaPoistaJa lisätään vielä, että aika monen duunarin suusta kuullut sanat: "demarit eivät pidä työläisen puolta enää" pitänee myös varsin hyvin paikkaansa. Duunarin sijasta demarit liputtavat kaikkien muiden paitsi duunarin ja veronmaksajien puolesta.
PoistaEka anonyymi on mielestäni oikeilla jäljillä. Demarien kannatuksen lasku liittyy ikääntymiseen. Nuoret etsivät erilaisista vaihtoehtoliikkeistä itselleen uutta uskonnon korviketta, ja Marxin höpinät lisäarvosta eivät ole niin houkuttelevia kuin punavihreä Gaia-aatteen seuraaminen.
VastaaPoistaItse kirjoittelin 2012 syksyllä (Toinen vaihtoehto) blogissani, että suurten puolueiden äänimäärien muutokset selittävät Persujen nousun aika hyvin:
Vuodesta 2003 Keskusta on menettänyt ääniään 226.000, demarit 122.000 ja Kokoomus 80.000, äänestäneiden määrä kasvoi 125.000 - yhteensä 553.000 ääntä (vuodesta 2003 vuoteen 2011). Voittajaksi on noussut Perussuomalaiset 516.000 äänen lisäyksellä.
Nukkuvien puolue toimii reservinä, jossa on oletettavasti samassa suuruusluokassa äänestäjiä kuin vaaliuurnillakin. Toki syrjäytyneitä on enemmän kuin elämässään onnistuneita, joille äänestäminen on helpompaa kuin vaikka nyt pitkäaikaissairaalle. Mutta silti, suuruusluokka on sama sekä nukkuvilla että äänestävillä.
Kun tapahtuu merkittäviä muutoksia vaaleissa - kuten esimerkiksi 2015 eduskuntavaaleissa Vihreiden kasvu ja Kommareiden lasku, niin siirtyminen ei tapahdu suoraan puolueelta toiselle vaan nukkuvien kautta. Eli tuossa tapauksessa kymmenet tuhannet kommarit menivät nukkumaan ja tilalle tuli paljon vähemmän uusia, jotka innostuivat Arhinmäen jutuista. Vihreät taas saivat hyvin aktivoitua omia äänestäjiään pois nukkuvista, kun ressukat pelästyivät jatko-jytkyä. Mutta samanlainen pelko se oli kommareillakin, eli ei ole uskottava vaihtoehto, että kymmenet tuhannet ihmiset vaihtelisivat puolueita vaaleista toiseen.
Kyse on siis siitä, että puolue onnistuu herättelemään "omia" nukkuvia äänestäjiään paremmin kuin joku muu. Vaalivoiton saavuttamiseksihan suuria äänimääriä ei tarvita, kuten Virheät osoittivat (50.000 lisä-ääntä).
Persujen kasvu ei, kuten blogissani laskeskelin, selity niinkään Demarien kuin Kepun menettämillä äänestäjillä. Persut ovat menettäneet myös paljon sinun ja minun kaltaisiani äänestäjiä Sekoomuksesta, kun Nuorsuomalaisia ei enää ole tarjolla. Anteeksi jos menin tuossa adhomiin, mutta anonyyminä se kai sallittaneen.
Olet todennäköisesti ainakin osaksi oikeassa. Mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että nukkumiseenkin on aina syynsä. Ja viheriäisten ja vasemmiston osalta se lienee liiallinen ja monen mielestä heihin itseensä negatiivisesti kohdistuva maailmanparantaminen. Vaikka nämä ihmiset eivät siirtyisikään suoraan Perussuomalaisten äänestäjiksi (mitä kyllä on tapahtunut myös, ei esimerkiksi punaisen Karkkilan siirtyminen soinilaiseksi vuonna 2011 selity muuten kuin puolueen suoralla vaihtamisella), he tyytymättöminä entiseen puolueeseensa jättävät äänestämättä kokonaan.
PoistaKalle Isokallion havainto (IL 4.5.2015) osuu mielestäni napakymppiin: "Lyly on siis neuvotellut suurimmalle liitolleen suuret palkankorotukset ja teollisuuden duunareille suuret veronkorotukset, joilla ne suuret korotukset maksetaan."
VastaaPoistaSDP:a pidetään mielestäni aiheesta SAK:n poliittisena jaoksena ja SAK:n suurin jäsenjärjestö on JHL:n jäseniä, Akavan OAJ ja STTK:nkin jäsenistä 40% on julkisen sektorin palveluksessa.
Työnantajien propakandassaan rummuttama kilpailykyvyn menetys ei johdu duunarien ahneudesta, teollisuudessa on vuodesta 2008 jaettu lähinnä kurjuutta samalla kun julkisen sektorin palkkakäyrät ovat pysytelleet terhakkaasti pystyssä.
Ei siis mikään ihme että rasvanahkaiset duunarit ovat paenneet joukolla Soinin joukkoihin. Eivätkä virastojen valkokaulusköyhät ole kuulleet punalippujen kutsua vaan äänestävät imagosyistä kepua tai kokoomusta.